Eén-twee-drie

Gebak, Nagerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 08-04-2006 | 10 keer bewaard

Ingrediënten

  • appels
  • citroen
  • 100 gr suiker
  • 200 gr boter
  • 300 gr bloem
  • kaneel
  • evt. vanillesuiker

Bereiden

Kneed boter, suiker en bloem tot een kruimelig deeg. Schil de appels, snijd ze in stukjes, citroen erover en vervolgens nog desgewenst kaneel en vanillesuiker toevoegen. Doe het appelmengsel in een ingevette ovenschaal en kruimel het deeg eroverheen. Bak het gerecht ca. 30 minuten bij ca. 175 graden tot het deegdakje een mooie bruine kleur heeft. Allemaal op gevoel. Dit is een oud familierecept. Het is een variant op de populaire Engelse apple crumble, maar toch echt een oorspronkelijk Hollands nagerecht. Eén-twee-drie: omdat je één deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem gebruikt. Je kunt de hoeveelheid dus eenvoudig aanpassen. Je kunt het ook maken met rabarber, dan moet je wel de rabarber met aanhangend water in de ovenschaal doen. Ik gebruik vrijwel uitsluitend volkorenmeel, ook voor fijngebak dat dan toch zeer fijn van smaak is.

Bronvermelding