Feestelijke hapjes

Anders, Hapje, 8 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 19-11-2017 | 8 keer bewaard

Ingrediënten

  • ham

Bereiden

Hamhoorntjes met mangomousse Ingrediënten: 1 rijpe mango 5 blaadjes gelatine 1 dl sinaasappelsap ¼ l slagroom 2 eetlepels kwark 8 plakjes rauwe ham 4 slabladeren Bereidingswijze: 1. Schil de mango en snij het vruchtvlees van de pit. Pureer het vruchtvlees. 2. Week de gelatine ca. 10 minuten in koud water. Verwarm het sinaasappelsap in een steelpan en los de gelatine al roerende erin op. Laat de gelatine iets afkoelen. 3. Klop de slagroom stijf. Schep slagroom, kwark en gelatine door de mangopuree. Laat de mousse in de koelkast opstijven. 4. Doe de mangomousse in een spuitzak. Spuit op elk plakje ham schuin een streep mousse en rol de ham op als een hoorntje. Spuit nu de hoorntjes verder vol met mangomousse. 5. Serveer de hoorntjes op een bedje van sla. ---- Tortillachips met mangosalsa Mexicaans Ingredienten: 1 niet te rijpe mango 1 rode Spaanse peper 2 eetl. fijngehakte koriander 2 eetl. fijngehakte peterselie mespunt zout sap van een 0.5 citroen 2 eetl. olijfolie 1 zak tortillachips Voorbereiding: Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit. Snijd het vruchtvlees eerst in reepjes en daarna in piepkleine blokjes. Snipper het pepertje zonder de zaadjes en de zaadlijsten. Bereidingswijze: Schep in een kom de mangoblokjes, het pepertje, de koriander, de peterselie, het zout, het citroensap en de olie door elkaar en laat afgedekt op kamertemperatuur een uurtje rusten. Schep voor het serveren nogmaals goed door en serveer met de tortillachips, die desgewenst een paar minuten in een oven van 180°C zijn 'opgepiept'. ---- Gevulde rookvleesrolletjes Ingredienten: 1 klein blikje hele asperges 200 g (maïs)kipfilet 1/2 l kippenbouillon 2 eetl. crème fraîche 2 eetl. fijngeknipte bieslook zout en peper 100 g gesneden rookvlees Bereidingswijze: 1. Haal de asperges uit blik en laat ze uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier. 2. Breng de bouillon aan de kook. Doe de kipfilet in de bouillon en kook de filet op een niet te hoog vuur, in ongeveer 15 minuten gaar. 3. Snijd de kipfilet in stukjes. Pureer de stukjes kip met behulp van een keukenmachine. Voeg tijdens het pureren een klein scheutje bouillon toe. 4. Meng de crème fraîche en de bieslook door de mousse van kip. Breng de mousse op smaak met zout en peper. 5. Smeer de plakjes rookvlees in met de mousse. Leg er een asperge op. Rol de plakjes op en steek de rolletjes vast met een cocktailprikker -- Makreelcrème Ingrediënten: 100 g gerookte makreelfilet 3 eetlepels mayonaise 1/2 eetlepel mierikswortel (potje) 1/2 eetlepel citroensap 18 snackcups of ronde toastjes 6 gedroogde tomaatjes, in reepjes Materialen: staafmixer Voorbereiden: Verwijder het vel van de makreelfilet, snijd de vis in stukken en pureer ze met een staafmixer, samen met de mayonaise, mierikswortel en het citroensap. Breng de crème op smaak met peper. Bewaar tot gebruik in een afgesloten bakje. Bereiden: Leg 18 snackcups of ronde toastjes op een schaal en schep de makreelcrème erin. Verdeel de tomaatreepjes erover. --- Hambuideltjes met feta Ingrediënten: 100 g feta (kaas), in kleine blokjes 5 gedroogde tomaten in olie, fijngesneden 1 eetlepel olie (van gedroogde tomaatjes) 1 theelepel oregano 1/2 zakje verse basilicum (a 15 g), fijngehakt (versgemalen) peper 8 plakken jambon d'Ardennes 8 sprietjes bieslook (lang) 250 g cherrytomaatjes Bereidingswijze: In kom feta, gedroogde tomaat, tomatenolie, oregano, 2/3 deel van basilicum en peper naar smaak door elkaar scheppen. Plakken ham uitspreiden en fetamengsel in midden scheppen. Plakken ham rond vulling omhoogvouwen en tot buideltjes vormen. Vaststrikken met sprietje bieslook. Hambuideltjes op schaal zetten. tomaatjes halveren en rond buideltjes leggen. Bestrooien met peper en rest van basilicum.

Bronvermelding