Menu
'Trucs van topkok Angélique Schmeinck', 2
Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Laatst aangepast: 17-02-2020 | 23 keer bewaard
Ingrediënten
- allerlei ....
Bereiden
12. Is de soep of saus te zout geworden, kook dan een in stukjes gesneden aardappel mee. Aardappel zuigt het zout op en de soep of saus is na het zeven weer prima.
-
13. Venkelzaadjes versterken de oorspronkelijke smaak en zoetheid van vijg. Bak de vijg, blus af met ingekookte rode port, doe er gekneusde venkelzaadjes bij en laat zacht karameliseren. Of maak een zoete lichte marinade (siroop) met venkelzaadjes.
-
14. Champignons worden lekkerder als je er op het laatste moment tijdens het bakken wat poeder van eekhoorntjes- brood over strooit.
-
15. Wanneer de glanzende of doffe kant van aluminiumfolie gebruiken? De glanzende zijde van de folie reflecteert de warmte, de matte zijde slaat de warmte op.
Gerechten die warm gehouden moeten worden, met de matte zijde naar buiten omwikkelen.
Gerechten die koel gehouden moeten worden, met de glanzende zijde naar buiten omwikkelen.
-
16. Ben je niet gek op de gronderige smaak van bietjes, bereid ze dan eens met wat rasp van sinaasappel (in saus of dressing). Of (roer) bak ze, blus af met Aceto Balsamico en doe er een lepel ambachtelijke appelstroop bij. Laten smelten en nog even glaceren en de biet is een stuk 'vriendelijker'.
-
17. Verse gember blijft lang goed als je het knolletje geschild in rijstwijn bewaart.
-
18. Vlees karameliseren of glaceren geeft een heerlijk bitterzoet accent . Verwarm 2 eetl honing met 3 eetl rietsuiker, 2 tl mosterdpoeder, 1 tl kaneelpoeder, cayenne naar smaak. Bij het braden van vlees halverwege bestrijken. Fantastisch bij achterham, tamme eend, varkensribstuk of hele scharrelkip.
-
19. Pompoensoep krijgt wat meer 'body' als je stukjes korst van Parmezaanse kaas laat meetrekken. Bereid de soep met krachtige ui, knoflook, venkel, kippenbouillon, biologische pompoen en verse laurier.
-
20. Flinterdunne kaaswafels die krokant blijven, krijg je als je oude boerenkaas of Parmezaan ragfijn rasp en mengt met een heel klein beetje bloem. Bij het bakken houdt de bloem het vet van de kaas vast en de wafel blijft krokant.
-
21. Takjes munt op een gerecht zijn echt passé. Maar met munt kun je wel mooie smaakcontrasten maken in gerechten waar licht bittere, zure of zoute tonen aanwezig zijn. Probeer eens munt met wilde spinazie. Wel even kneuzen dan komen er aromatische oliën vrij. Munt versterkt ook de zoete smaak van groenten als wortel, bietjes en natuurlijk doperwtjes. Je kunt munt ook blancheren, ragfijn snijden, mengen met wat fruitige olijfolie en op het laatst toevoegen aan een warme bereiding.
-
Angélique Schmeinck kookte zich tot Lady Chef of The Year.
Bronvermelding
lees boven