Franse kip in wijn

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 90 minuten,

Laatst aangepast: 03-01-2006 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 12 sjalotjes
  • 1,5 eetl. olijfolie met knoflooksmaak
  • 50 gr. dunne plakjes bacon
  • 12 (kastanje)champignons
  • 4 175gr kippenbouten
  • 3 takjes peterselie
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 15m ml kippenbouillion
  • 350 ml volle rode wijn
  • 300 gr wortels/in blokjes
  • 1 snufje fijne kristalsuiker
  • 1 eetl. maizena
  • peper en zout

Bereiden

1. Doe de sjalotten in een hittebestendige kom en overgiet ze met kokend water.Giet het water na 30 sec. af. Verwijder na enige tijd de schil en zet ze apart. 2.Verhit 1 eetl. van de olie in de braadpan.Bak de bacon hierin in ca.3 min. knapperig en roer geregeld.Neem de bacon met een schuimspaan uit de pan en zet apart. 3.Bak de sjalotten in de braadpan,op een matig vuur, al roerend in ca 5 min.rondom bruin.Neem met schuimspaan uit de pan en houd apart. 4.Bak de champignons in de braadpan met, in indien nodig, de resterende 1/2 eetl. olie in 3-4 min. goedbruin. 5.Doe de helft van de bacon en sjalotten weer in de braadpan.Leg de kippenbouten hierop en daarop de resterende bacon en sjalotten. Bind de kruiden tot een bouquet garni en voeg dit samen met de bouillon en de wijn toe. Strooi er royaal peper over. 6.Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15min. sudderen.Voeg de wortels toe en laat alles op een laag vuur nog ca 30 min.zachtjes sudderen tot de kip gaar is;de wortels moeten gaar en zacht zijn, maar mogen niet te slap worden. 7.Neemba de kippenbouten uit de pan en schik ze op een verwarmde schaal.Zeef het vocht in een pan.Voeg bacon,champignons,sjalotten en wortels toe en houd alles warm. 8.Doe bouquet garni terug in het vocht, voeg suiker toe en breng aan de kook.Laat saus tot ca 350 ml inkoken. Leng maizena aan met water tot een smeuig geheel.Voeg dit al roerend toe en verwijder de kruiden.Schep de saus over de kip en groenten en strooi er peterselie over.

Bronvermelding