Bruine bonensoep met uien

Soepen, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 15-03-2009 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 400 gr bruine bonen (blik)
  • 200 gr bacon of ontbijtspek
  • 3 grote uien
  • 75 gr boter
  • 1,5 el bloem
  • 1,5 l bouillon
  • 2 el bladselderij, ragfijn gehakt
  • 1 blikje tomatenpuree

Bereiden

Snijd de bacon of ontbijtspek in reepjes. Snipper de uien. Verhit de boter en fruit de uien onder voortdurend omscheppen tot ze glazig zijn. Voeg dan de reepjes bacon of ontbijtspek toe en laat ze eveneens onder voortdurend omscheppen twee minuten zachtjes meebakken. Strooi de bloem er door een zeefje over en schep de inhoud van de pan een paar keer goed om. Voeg daarna, onder voortdurend roeren de bouillon er beetje voor beetje bij. Breng alles aan de kook en laat de soep gedurende 10mnuten zachtjes doorkoken. Voeg de helft van de bruine bonen toe aan de soep. Wrijf de rest van de bonen met het vocht uit het blik of de pot door een zeef en roer de puree door de soep. Voeg de tomatenpuree en de bladselderij toe en breng de soep op smaak met peper en zout. Laat de soep daarna nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Roer af en toe om aanzetten op de bodem van de pan te voorkomen. Snijd de sneetjes wittebrood in dobbelsteentjes. Verhit olie en boter in een koekenpan en bak de dobbelsteentjes er al omschuddend bruin in. Strooi de dobbelsteentjes brood aan tafel over de soep.

Bronvermelding