Pikante aardappels

Anders, Hapje, 8 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 14-12-2005 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • aardappelen

Bereiden

Patatas Bravas 1 gesnipperde grote ui 1 eetlepel olie ½ laurierblaadje 1 guindilla-peper 1 eetlepel bloem 1 theelepel pikante paprikapoeder, chilipoeder of cayennepeper 1 dl water 1½ kg geschilde aardappels zout olie om in te bakken 1 (of 2) koekenpannen 1 braadslee Bereiding: Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui een paar minuten en voeg dan het laurierblad en de peper toe. Bak ze nog eens 2-3 minuten, strooi de bloem erover en voeg al roerend de paprikapoeder toe. Voeg al roerend langzaam kleine beetjes water toe tot de saus op dunne vla lijkt. Laat op laag vuur 10 minuten pruttelen. Zeef de saus en zet hem weer op het vuur. Verwarm de oven voor op 230°C. Snijd de aardappels in kleine stukjes en leg ze in een licht ingevette braadslee. Verdeel de knoflook erover, strooi er zout over en rooster de aardappels in 20 minuten knapperig en goud bruin. Doe de aardappels in een schaal en schenk de saus erover of serveer deze er apart bij. Tips: De aardappels kunnen ook in een koekenpan gebakken worden. Snijd de aardappels dan in plakjes van ca. ½ cm dik en meng ze met twee uitgeknepen teentjes knoflook en strooi er zout over. Verhit olie in een grote koekenpan en bak de aardappels hierin op laag vuur tot ze zacht zijn. Draai het vuur aan het einde hoger om de aardappels goudbruin te bakken. Laat de aardappels uitlekken voor u ze serveert. Bij deze tapas van gebakken of geroosterde aardappels hoort een pikante dipsaus waardoor ze onstuimig en vurig worden, oftewel bravas. De saus wordt gemaakt van scherpe guindilla-pepers en chilipoeder. Serveer deze tapas zo heet mogelijk. ------------------------------------------------------------------------------------ Aioli (Knoflookmayonaise) Ingrediënten: 2 grote eidooiers 3 teentjes knoflook (geperst) 2 theelepels citroensap snufje mosterdpoeder 3½ dl lichte olijfolie 2 eetlepels warm water Bereiding: Meng de eidooiers, het knoflook, het citroensap, de mosterdpoeder en peper en zout kort in een blender of keukenmachine. Schenk de olie er heel langzaam bij tot het mengsel dik wordt en emulgeert. Voeg op het laatst water toe. Tips: Lekker bij geroosterde of gebakken aardappels zoals in het recept van Patatas bravas. ------------------------------------------------------------------------------------- Aioli Estragon (Dragonmayonaise) Ingrediënten: 2 grote eidooiers 2 theelepels citroensap snufje mosterdpoeder 3½ dl lichte olijfolie 2 eetlepels warm water 1 eetlepel fijngehakte verse dragon Bereiding: Meng de eidooiers, het citroensap, de mosterdpoeder en peper en zout kort in een blender of keukenmachine. Schenk de olie er heel langzaam bij tot het mengsel dik wordt en emulgeert. Voeg op het laatst water toe en roer vervolgens de dragon door de mayonaise. Tips: Lekker bij geroosterde of gebakken aardappels zoals in het recept van Patatas bravas. ------------------------------------------------------------------------------------- Persillade (peterseliedressing) Ingrediënten: 1 bosje peterselie (fijngehakt) 3 teentjes knoflook (geperst) 3 eetlepels olijfolie 1 eetlepel citroensap Bereiding: Meng voor de persillade de peterselie, de knoflook, de olijfolie en de azijn door elkaar en verwarm het geheel. Tips: Lekker bij geroosterde of gebakken aardappels zoals in het recept van Patatas bravas.

Bronvermelding