Menu
Coq au vin
Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.
Laatst aangepast: 06-12-2005 | 5 keer bewaard
Ingrediënten
- 4 kippenpoten
- 250 gram worteltjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olie
- zout en peper
- 150 gram gerookte magere spekblokjes
- 2 à 3 eetlepels bloem
- 1/2 liter rode wijn
- 1/4 liter kippenbouillon (mag van blokje)
- 1/2 theelepel suiker
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierbladeren
- 4 eetlepels fijngesneden selderie
- 250 gram sjalotjes
- 1 eetlepel boter
- 250 gram kleine champignons
Bereiden
Ontvel de kippenpoten.
Schrap de worteltjes of schil ze met een dunschiller en snij ze in plakjes van ca. 5 mm. dik.
Pel de ui en snipper deze.
Pel de knoflook en hak het fijn.
Verhit de olie in een braadpan en bak de kip rondom bruin.
Bak niet teveel kip tegelijk want dan schroeit de kip niet goed dicht.
Leg de stukken kip die klaar zijn op een schoon bord en bestrooi ze met zout en peper.
Bak, als alle kip klaar is, in het achtergebleven vet de spekblokjes half uit.
Doe de gesnipperde ui, de knoflook en de worteltjes bij het spek en bak al roerend een paar min. verder tot de ui glazig is.
Zet het vuur laag en roer de bloem er door.
Giet, al roerend langszaam de wijn erbij.
Zet het vuur hoger en roer door tot de saus glad is.
Voeg de bouillon toe, doe de kippenpoten, de suiker, de tijm en de laurierbladeren in de pan.
Breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur lager en laat de kip met een deksel iets schuin op de pan 40 min. stoven.
Intussen: Pel de sjalotten en bak ze in een koekenpan in een el. boter rondom bruin.
Laat de sjalotten de laatste 10 min. met de kip meestoven.
Controleer meteen even of de saus niet te dik wordt, voeg zo nodig wat water toe.
Grote champignons halveren of in plakjes snijden.
Smelt 1 el. boter in een koekenpan en bak de champignons er al omscheppend in ca. 5 min. goudgeel in en zet daarna het vuur uit.
Haal de tijm en de laurier uit de pan met kip.
Kook de saus -indien nodig- zonder deksel op hoog vuur in tot de gewenste dikte.
Roer af en toe.
Schep de champignons er door en breng de Coq au vin op smaak met zout en peper.
Bronvermelding
Bron onbekend