'Boerenkool met een geheim' & 2 variaties

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 11-06-2009 | 16 keer bewaard

Ingrediënten

  • lekker winterpotje

Bereiden

Ingrediënten 1 kilo verse boerenkool. 1 kilo aardappelen. zout+peper+nootmuskaat. Dit is het geheim van een lekkere boerenkoolstamp: 2 theelepels sambal badjak. 200 gr spekreepjes. klontje boter. melk. paneermeel +/- 1 eetl franse mosterd Voorbereiding Boerenkool eerst een x aan de kook brengen en een paar minuten laten doorkoken. De kool in een vergiet even uit laten lekken. Aardappels schillen en in gelijke stukken snijden(doormidden). De spekjes uitbakken. Bereidingswijze Doe de aardappelen eerst in de pan en daar de boerenkool boven op en kook het met wat zout gaar. Giet de kool af en bewaar wat van het kookwater. Doe wat van het kookwater en wat melk (en het geheim van een lekkere boerenkoolstamp, schepje sambal!) en mosterd erbij evenals de kruiden (peper en nootmuskaat). Mix hier met de mixer een smeuige stamppot van en roer de spekjes en de boter er door. Doe de boerenkoolstamp in een ingevette ovenschaal en strooi de paneermeel of eventueel geraspte kaas er over heen, bij paneermeel nog wat klontjes boter. Zet de schotel in de voorverwarmde oven tot de paneermeel bruin is of de kaas is gesmolten. Serveertips Heerlijk met hachee of rookworst met een lekkere jus, en augurkjes zoetzure uitjes of komkommer. Eventueel nog mosterd of azijn er bij. ------------------------------------------------------------------------------ Oud-Brabantse boerenkool Omschrijving Met dit recept ben ik 4e geworden bij het WK-stamppotkoken 20-2-04 in Groningen!! Ingrediënten 1 1/2 kg aardappelen, ? 1 kilo schoongemaakte en gesneden boerenkool, 400 gr. halfom gehakt, 1 blik kapucijners, 1 flinke ui (of enkele kleine), zout en peper, jus (liefst van stoofvlees of smeltjus). Voorbereiding Laat de kapucijners uitlekken, snipper de ui(en) Bereidingswijze Zet de aardappels met de boerenkool erbovenop in water met zout (zoveel dat de aardappels net niet onder staan) op het gas en breng aan de kook, laat koken tot de aardappels gaar zijn. Bak ondertussen het gehakt zonder boter rul, voeg de kapucijners toe en bak ze mee, bak de ui mee tot hij glazig wordt, breng op smaak met zout en peper. Giet de boerenkool af, maak er met jus (denk ook om het vrijgekomen vet van het gehakt) een smeuige stamppot van en schep het gehaktmengsel er goed doorheen. Serveer met warme jus, augurken, piccalilly en/of mosterd. Serveertips Lekker met een balletje gehakt of verse (rook)worst. ------------------------------------------------------------------------------- Boerenkool met worst, spekjes, gebakken uitjes en room Stoeien met boerenkool: Met boerenkool kan je ook zo veel gekke dingen doen. Deze boerenkool heb ik vanmorgen gemaakt in grote hoeveelheden voor een feestje ( 6 kilo en vries dit dan in). De smaak is heerlijk door de room, spekjes en de uien die er door zitten. Ingrediënten * 1,5 kilo aardappels * 1 kilo gesneden boerenkool * ca. 300 gram spekjes of bacon * 3 flinke uien gesnipperd * 1 rookworst * 200 ml culinaire room * olijfolie * zout en peper. Bereidingswijze Kook de aardappelen en de boerenkool gaar in ca. 25 minuten. Bak in de tussentijd de spekjes in ca. 4 minuten. Doe een klein beetje boter of olie erbij en voeg de gesnipperde uien er bij. Bak tot de uien wat glazig. Kook de rookworst volgens de verpakking en snijd ze dan in kleine stukjes.Meng nu de aardappels met de boerenkool met een mixer door elkaar. Schep nu als laatste de worst en spek/uienmengsel en de culinaire room door de boerenkool.

Bronvermelding