Stifado voor de slowcooker

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Voorbereiding: 10 minuten, Bereiding: 480 minuten,

Laatst aangepast: 30-12-2008 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 800 g sucadelapjes .......

Bereiden

Omschrijving: Stifado is een heerlijk Grieks gerecht. Ik maak het in de slowcooker maar het kan natuurlijk ook in de oven en dan kan de bereidingstijd aangepast worden naar 3 uur. Ingrediënten: 800 g runderlappen.(ik heb Sucadelapjes gebruikt) 4-5 el olijfolie. 5 teentjes knoflook (of naar smaak) 1 blik tomatenblokjes. 250 g sjalotjes. 50 ml rode wijn. ½ dl rode wijn azijn ½ -1 afgestreken tl kaneel. ½-1 afgestreken tl geraspte nootmuskaat 2 laurierblaadjes. 1 mespuntje kruidnagelpoeder. ½ tl gemalen komijn vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak 1 klein blikje tomatenpuree. 50 g boter. ong. 10 gedroogde tomaten op olie, in stukjes gesneden Scheutje Worcestershire sauce. plusminus 300 ml water Voorbereiding: Voordat ik aan de Stifado begin zet ik alles klaar, kleine schaaltjes met de kruiden,weeg de boter af, pers de knoflook uit, meet water en wijn alvast af. Pel de sjalotjes en als ze te groot zijn snijd ik ze doormidden en snijd ik vast het vlees in niet te kleine dobbelstenen. Dat werkt snel. Mijn slowcooker mag je niet voorverwarmen maar bij andere merken moet je dat wel doen. Voor gebruik in de oven verwarm je de oven voor op 160° Let op iedere oven is anders dus het zou kunnen zijn dat je de temperatuur moet verlagen!] Bereidingswijze: Doe de olijfolie in de koekenpan of juspan en bak het vlees op matig vuur rondom bruin. Voeg dan al roerende de kruiden en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet de azijn en rode wijn toe en laat het ongeveer 2 -3 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten, tomatenpuree en de Worcestershire sauce toe. Doe alles over in de slowcooker of de ovenvaste schaal. Voeg dan het water toe en let erop dat het vlees onderstaat. Leg de sjalotjes boven op het vlees en daarop de boter. Deksel op de slowcooker (of braadpan). Voor de slowcooker; zet de slowcooker op 8 uur. Als je een slowcooker hebt met keuze high/low dan 1 uur op high en 6-7 uur op low. Voor de oven is de tijd ongeveer 3 uur. Serveertips: Wij eten er een gemengde sla bij met tomaatjes, Tzatziki en kleine krielaardappeltjes gebakken in knoflookolie. Als je het gerecht wilt binden kan je dat doen met wat maïzena. Het is ook lekker met rijst. Sperzieboontjes smaken hier ook uistekend bij.

Materialen

koekepan of juspan slowcooker

Bronvermelding