Erwtensoep

Soepen, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Bereiding: 90 minuten,

Laatst aangepast: 13-11-2005 | 8 keer bewaard

Ingrediënten

  • 350 gr spliterwten
  • 300 gr schouderkarbonade
  • 150 gr magere spekblokjes
  • 1 kruimige aardappel
  • 1 laurierblaadje
  • 1 zak soepgroenten
  • 1 kleine prei
  • 1 halve kleine winterwortel
  • 1 ui
  • peper en zout
  • rookworst
  • 1 tl sambal oelek

Bereiden

In een zeef de spliterwten wassen. Doe ze vervolgens in de soeppan samen met de spekblokjes, het fijngesnipperde ui, de karbonade en voeg 1.5 ltr water toe. Doe het laurierblad erbij en zout en peper uit de molen. Breng het geheel aan de kook en laat het gedurende 30 minuten zachtjes doorkoken. Roer af en toe. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Snijd de prei in kleine ringetjes, de winterwortel in kleine stukjes en voeg dit samen met de zak soepgroenten toe. Laat de soep onder regelmatig roeren nog 30 minuten zachtjes koken. Maak de rookworst klaar volgens de gebruiksaanwijzing en voeg deze op het laatst aan de soep toe om nog even mee te warmen. Haal de karbonade uit de soep en snijd het vlees in kleine stukjes van het bot. Snijd de rookworst in plakjes. Voeg het vlees weer toe en breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg de sambal toe en proef even of het pittig genoeg is. Voeg eventueel nog een tl toe. Verdeel de soep over de borden en verdeel de rookworst

Materialen

flinke soeppan

Bronvermelding