Gegratineerde fruitige zuurkool

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 26-05-2006 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • zuurkool

Bereiden

100 g blanke rozijnen 25 g boter 200 g magere gerookte spekblokjes 500 g wijnzuurkool 1 appel 0.5 eetl. kaneelpoeder 1 banaan 1 pakje aardappelpuree (4 porties) instant of diepvries 4 plakjes ananas 8 plakken gekookte ham 100 g geraspte kaas 1 snufje nootmuskaat 1 snufje zout en versgemalen peper Voorbereiding: Wel de rozijnen in warm water. Verhit de boter en bak hierin de spekblokjes. Voeg de zuurkool toe en stoof 5 minuten met het deksel op de pan. Schil de appel en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Schep de gewelde rozijnen, de appelblokjes en de kaneelpoeder door de zuurkool. Leg er plakjes banaan op en stoof nog 5 minuten met het deksel op de pan. Maak de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking met melk in plaats van met water. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven of grill voor. Bereiding: Schep het zuurkoolmengsel in een ovenschaal. Leg hamrolletjes met plakken ananas op de zuurkool. Verdeel de aardappelpuree erover. Bestrooi deze met de geraspte kaas en schuif het gerecht in de warme oven of onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Wijnadvies: Hier past een sappige Elzasser wijn: Riesling, Pinot Blanc of Pinot Gris, maar ook een Duitse Riesling Kabinett (9-11ºC). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 38 g vet: 37 g koolhydraten: 65 g kcal (kj): 745 (3129)

Bronvermelding