Oma's erwtensoep

Soepen, Hoofdgerecht, 8 personen, Hollands.
Voorbereiding: 60 minuten, Bereiding: 240 minuten,

Laatst aangepast: 26-02-2018 | 30 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 hamschijf of varkenspoot
  • 500 gram krabbetjes
  • 500 gram speklappen
  • 1000 gram spliterwten
  • 1 knolselderij, geschild en in kleine blokjes
  • 2 winterwortels, in kleine blokjes
  • 1 bos bleekselderij, in kleine schijfjes/blokjes
  • 3 dikke preien, in halve ringen
  • 3 grote uien, grof versnipperd
  • 3 rookworsten van 250 gram, in plakjes (tip: Hema)
  • 1 bos bladselderij, fijngesneden
  • 2 laurierbladeren
  • zout
  • peper

Bereiden

- Doe 4 liter water met de hamschijf/varkenspoot, krabbetjes en speklappen in een pan en breng aan de kook. - Voeg splitertwen, laurierblad en 1 el zout toe. - Haal na drie koken het vlees uit de pan. Let op, vooral de botjes zijn erg heet. - Haal laurierblad uit de pan. - Snijd speklappen in stukjes en doe weer in de pan. - Haal het vlees van het bot af, snijd in stukjes en doe in de pan. - Voeg alle fijngesneden groente toe, met uitzondering van de bladselderij, laat dit nog 45 minuten koken. - Snijd intussen de rookworst in dunne plakjes en snijd de bladselderij fijn. - Voeg de worst en bladselderijj toe aan de soep en haal de pan van het fornuis. - Op smaak brengen met peper en zout. Alweer een lekkere erwtensoep, ik neem er altijd roggeworst met katenspek bij, smullen maar. (als de bouillon te veel verdampt tijdens het koken van het vlees, doe ik er nog 500-1000 ml water bij). De erwtensoep is de tweede dag beter gebonden en daardoor nog lekkerder!

Materialen

Grote soeppan Scherpe mesjes (groente snijden) Schuimspaan

Bronvermelding