Appeltaart volgens Holtkamp

Gebak, Nagerecht, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 1 minuten, Bereiding: 1 minuten,

Laatst aangepast: 30-09-2008 | 24 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1/2 citroen en mespunt zout
  • 125 g roomboter op kamertemperatuur en in stukken + 1 el
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 kg stevige fris zure appels
  • (bv jonagold of elstar) geschild en in parten
  • 75 g blanke rozijnen
  • 10 g krenten
  • mespunt gemalen kaneel
  • 1 el custard
  • 10 el abrikozenjam
  • 150 g amandelspijs
  • 1 eidooier
  • poedersuiker

Bereiden

Citroen schoonboenen en rasp 1 tl van de gele schil. Pers 1 el citroensap uit. Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout totdat het geheel een egale mass is geworden. Voeg 1 el water toe, meng het helemaal door tot het water volledig is opgenomen en meng daarna pas het zelfrijzend bakmeel toe. Goed mengen en nog 1 el pater toevoegen. Laat het deeg een paar uur (liefst een nacht) op een koele plek rusten. Schep 600 g van de appel om met de rozijnen, krenten, kaneel, custard en 4 el abrikozenjam. Verhit de oven tot 200°C. Laat het deeg op temperatuur komen en kneed het even goed door. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg goed in de vorm tegen de randen aan. Kneed de amandelspijs met 1 el boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijs er op door het voorzichtig over een deegroller te vouwen. Druk de spijs goed aan. Schep het appelmengsel erop en verdeel hierop de rest van de appelschijfjes. Druk het geheel goed aan. Bak de taart 50 min, verhoog de temperatuur dan tot 220°C en bak de taart nog eens 10 min tot de bovenkant goedbruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Verwarm 6 l jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de taart. Leg een bord van ca. 20 cm op de bovenkant van de taart zodat het jammengsel bedekt is en bestrooi de bovenkant (rand) van de taart met poedersuiker.

Materialen

taartvorm 24cm

Bronvermelding