Menu
De Bal der Ballen (de beste gehaktballen)
Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Wachten: 30 minuten, Bereiding: 50 minuten,
Laatst aangepast: 29-11-2017 | 15 keer bewaard
Ingrediënten
- 225 g half-om-halfgehakt
- 225 g rundergehakt
- 2 sneedjes (oud) witbrood
- 4 el melk
- 1 ei
- 80 g ui
- zout
- 1,5 el grove mosterd
- gemalen peper
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl cayennepeper
- 2 el ketjap manis
- 1/4 tl foelie
- 1 pot vleesfond (380 ml)
- 2 el bloem
- nootmuskaat
- 50 g boter
Bereiden
Materialen
Grote braadpan met deksel (minimaal 22 cm). Het resultaat is volgens Giphart de Traditionele Ouderwetse Klassieke Hollandse Basisgehaktbal Van Pappie, Moeder, Oma en De Librije. Dit is zijn recept met kleine aanpassingen van mijzelf. Deze aanpassingen hebben geen betrekking op de ingredIënten (behalve precisering van gewicht/hoeveelheid van ui, foelie en gehaktballen) en noemen wel kerrie en zout als toe te voegen ingrediënten (deze worden wel genoemd in Gipharts ingredIëntenlijst, maar niet in zijn bereidingsvoorschrift). Citaat Giphart:..een steekproef van twaalf traditionele gehaktbalrecepten....Bij het bepalen van Het Ideale Gehaktbalrecept heb ik vervolgens alle ingrediënten geschrapt die maar één keer werden genoemd, en van de rest heb ik geprobeerd het gemiddelde te bepalen. Vervolgens heb ik van alle recepten geprobeerd een universeel voorschrift te maken.
Bronvermelding
Ronald Giphart in de Volkskrant