Ultieme Bal Gehakt

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 19-11-2017 | 9 keer bewaard

Ingrediënten

  • gehakt

Bereiden

500 gram gehakt (rundergehakt, half om half; wat je het lekkerst vindt) 1 ui fijn gesnipperd 1 rode paprika fijn gesneden 2 tenen knoflook uitgeknepen 2 eieren half kopje paneermeel bak-/braadboter 125 gr. peper zout Een gehaktbal maken is heel simpel, een lekkere gehaktbal maken ook, je moet alleen niet te snel willen zijn. Je begint me het kneden van het gehakt. Oh heerlijkheid, kneden is altijd leuk. Breek de twee eitjes over je gehakt en meng alle ingrediënten er ook doorheen, heel simpel, n’est ce pas? Zorg dat je net zolang kneedt, totdat alles in het gehaktmengsel is opgenomen, dus geen klonten paneer bij elkaar, want er is niets zo vies (okay, er zijn een boel goordere dingen, maar niet in den Edele Bal!) als een brok paneermeel in je mond. Heb je die massa? Ja? Goed, verdeel het nu in 4 gelijke delen. 4? Ja, want het recept is voor 4 ballen… Draai de delen gehakt net zolang tussen je handen tot er een mooie ronde bal ontstaat zonder zichtbare scheuren in het oppervlak. Dit is iets wat redelijk nauw luistert, want scheuren is het eind van je mooie balletje… Als alle 4 de ballen klaar zijn en eigenlijk klaar voor de koekenpan, waarschuw ik gelijk: Neem geen koekenpan! Een hapjespan of beter nog een echte jus-pan (ja, ja, je eigen balletje uit de jus!) zijn onmisbaar voor de echte bal! Gooi nu de boter in de pan en laat deze bruin worden. Bruin? Ballen erin en rondom braden. Als de bal rondom mooi gebraden is, is ie natuurlijk nog niet klaar! Het is tijd om water in de braadpan te gieten! Hoeveel? Nou, net zoveel dat je balletjes voor 3/5e onder staan. Dan gaat het deksel op de pan en laat je de ballen 25 tot 30 minuten staan. Let wel: 25 tot 30 minuten gerekend vanaf het moment dat het water warm is en begint te borrelen. Draai ze af en toe om tijdens het “sudderen”. Haal je balletjes uit de jus als je ze wil eten of laat ze staan, want op het brood de volgende dag zijn ze ook niet te versmaden natuurlijk bron Mark

Bronvermelding