Menu
Amaretto parfait
Ingrediënten
- 2 eetelepels heet water
- 4 eierdooiers
- 2 dl slagroom
- 1 eetlepel Amaretto
- 1 dopje amandelaroma
- 1,5 dl koffieroom
- 150 gr pure chocolade
- 10 gr boter
Bereiden
· Doe de eierdooiers met de suiker in een kom, zet deze op een pan met heet water (au bain-marie) die op een laag vuur staat en klop met mixer of garde tot het mengsel dik, romig en bijna wit van kleur is.
· Zet de kom met het dooiermengsel in een met water en ijsblokjes gevulde bak en blijf kloppen tot het mengsel helemaal is afgekoeld. Voeg de amaretto en amandelaroma toe (zie boven, deels naar smaak)
· Klop de slagroom halfstijf en spatel de room in twee of drie porties door het afgekoelde dooiermengsel
· Schep het megsel in een vorm (bv cakevorm of kleine vormpjes per persoon) en zet het afgedekt met folie in het vriesvak. Laat de parfait in tenminste 4 uur bevriezen.
Chocoladesaus:
Zorg dat de room op kamertemperatuur is
Breek de chocolade in stukje en doe ze met de koffieroom in een kom
Zet de kom op een pan met heet water (au bain-marie) die op een laag vuur staat
Laat de chocolade smelten; roer in het begin nog niet maar pas- zo nu en dan- als de chocolade begint te smelten. Zorg ervoor dat er geen stoom uit de bain-marie ontsnapt (dan kan de chocolade korrelig worden).
Neem de kom van het waterbad en roer een klontje boter door de saus voor een mooie glans. Serveer warm.