Moskovische tulband

Gebak, Brunch, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 20 minuten, Bereiding: 35 minuten,

Laatst aangepast: 03-02-2008 | 25 keer bewaard

Ingrediënten

  • 15 gr Boter om in te vetten
  • 15 gr Bloem om vorm te bestuiven
  • 100 gr Boter uit de koelkast
  • 100 gr Bloem
  • 25 gr Maizena
  • 5 Eieren (op kamertemperatuur!!!)
  • 100 gr Suiker
  • Zout

Bereiden

De taartvorm of tulbandvorm dik beboteren en met bloem bestrooien. De overtollige bloem eraf schudden. De harde boter met maizena hakken tot het mengsel eruitziet als broodkruim. Splits de eieren en roer de eierdooiers heel dik met suiker en zout. De oven nu 7-10 minuten voorverwarmen op 190 graden Celsius. Het eiwit in een grote kom zeer stijf slaan/kloppen. Op het eiwit de bloem met boter en de eidooiers met suiker leggen en de bestanddelen omleggen (luchtig omscheppen) tot ze door de gehele massa gelijkmatig gemengd zijn. Als te kort wordt gemengd, is het deeg los en zakken de zwaardere bestanddelen; wordt te lang gemengd, dan wordt te veel lucht verdreven. Het deeg dadelijk in de vorm doen en deze voor maximaal 2/3 vullen en de taart/tulband direct bakken. Het eerste kwartier mag de ovendeur niet geopend worden! Na ongeveer 30-35 minuten is het gebak gaar: tot binnenin toe droog, veerkrachtig en losgelaten van de kanten. Het gebak even in een open oven laten staan, geleidelijk laten afkoelen, na enige minuten losmaken van de vorm, keren, laten afkoelen op een rooster en opdoen (mooi woord is dat toch!) op taartpapier (waar koop je dat in vredesnaam??). Als de tulband afgekoeld is, kan hij met poedersuiker bestrooid worden.

Materialen

Tulbandvorm

Bronvermelding