Limburgse Rijstevlaai

Gebak, Nagerecht, 8 personen, Hollands.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 30 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 17 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 liter volle melk
  • 200 gr. paprijst
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 100 gram suiker
  • 3 eieren
  • 3 druppels citroensap
  • taartdeeg voor vlaai
  • 50 gram chocoladevlokken (puur)
  • 1/4 liter slagroom
  • poedersuiker

Bereiden

Rijst samen met suiker en zout koken en 1 liter volle melk. Regelmatig roeren om aankoeken te voorkomen. De rijst 12 minuten koken totdat alles gaar is. De rijst af laten koelen maar wel af en toe doorroeren. Ondertussen een taartvorm voor vlaai (gladde bodem en een schuine rand met een hoogte van min. 3 cm. ) inboteren. taartdeeg uitrollen en het blik hiermee bekleden. Als het goed is valt het meteen goed en is de rand ook bekleed. Met een vork gaatjes prikken in het deeg. Het deeg 30 min. laten rijzen. De 3 eieren splitsen. Het eigeel toevoegen aan de rijstpap. Een kom van binnen besmeren met 3 druppels citroensap. De 3 eiwitten hierin stijfkloppen en dit aan de rijstpap toevoegen. Luchtig doorscheppen. De rijstmassa in het beklede bakblik verdelen. Oven ondertussenvoorverwarmen op 220 graden. De vlaai in 40 minuten gaar bakken. De vlaai 10 minuten in het blik laten afkoelen en vervolgens op een taartrooster schuiven zonder blik. Wanneer de vlaai afgekoeld is dan 1/4 liter slagroom (poedersuiker toevoegen naar smaak) stijfkloppen. Dit over de vlaai verdelen en garneren met pure chocoladevlokken.

Materialen

Pan met dikke bodem en houten lepel. Beslagkom. Mixer en kom voor eiwit en slagroom

Bronvermelding