Soep: Ossenstaartsoep (ideaal voor snelkookpan)

Soepen, Voorgerecht, 6 personen, Hollands.
Wachten: 180 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 26-01-2012 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 700 gr verse ossenstaart
  • 2 lt water
  • 50 gr margarine
  • 1 laurierblaadje
  • 1 pakje ossenstaartsoep van Honig
  • 150gr wortel julienne of winterwortelbrunoise
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 thl worcestershire sauce
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • peper en zout (of bouillon) naar smaak
  • 1 flinke scheut droge sherry of witte wijn
  • 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
  • maggi hot (optioneel)
  • 75 gr diepvrieserwtjes

Bereiden

Breng ca 2 liter water aan de kook in een aparte kookpan.. Verhit de boter in de braadpan of snelkookpan en bak de verse ossenstaart bruin aan alle kanten. Leg even uit de pan en bak de gesnipperde ui tot deze bruin gaat kleuren. Vervolgens de helft van de worteljulliene of winterwortel erbij doen. Even aanfruiten. Voeg wat peper van de molen toe. Leg de ossenstaart terug in de pan en schenk er voorzichtig het kokendhete water bij. Voeg het laurierblaadje toe en laat het geheel 3 uur zachtjes koken. (Met snelkookpan is kooktijd te halveren) Koel af en laat (bij voorkeur) een nachtje in een koele omgeving staan. Schep de volgende dag het overtollige gestolde vet weg van de soep. Haal de ossenstaart uit de pan en pluk het vlees van de botten. Hou apart. Verwijder het laurierblaadje uit de soep. Roer het pakje ossenstaartsoep door de koude bouillon en breng opnieuw al roerend aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken, pureer daarna de soep met staafmixer. Voeg de erwtjes toe. Laat even meekoken. Voeg worcestershiresaus toe en tomatenpuree en de sherry of witte wijn. Voeg het vlees terug in de soep en voeg de wortel-julliene of winterwortelbrunoise toe. Laat alles nog even 5 minuten garen. Voeg op het laatst de gesnipperde bosui toe. Breng op smaak met peper of een 1/4 thl maggi hot en evt wat zout of extra kruidenbouillon.

Materialen

Grote soeppan of braadpan. Kan ook met snelkookpan.

Bronvermelding