Sinasappelsaus (bij kip, kalkoen, schnitzel, eend, konijn, varkenshaas)

Anders, Bijgerecht, 2 personen, Anders.
Voorbereiding: 5 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 22 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 el fijngehakte sjalot
  • 2 el boter of margarine
  • 1 dl gevogelte fond uit een pot
  • 1 dl witte droge wijn
  • 1 dl sinasappelsap (vers of pak)
  • 3 el sinasappelmarmelade
  • 1 el (bruine basterd)suiker
  • 1 sinasappel
  • sap van 1/4 citroen

Bereiden

Fruit de zeer fijngehakte sjalot in wat boter tot deze glazig is. Voeg de fond, de witte wijn en het sinasappel- en citroensap toe en laat inkoken tot eenderde. (Vries de rest van de fond in als ijsblokjes voor later gebruik). Zeef de saus desgewenst (kan ook met een theezeefje). Doe na het zeven terug in de pan en voeg 3 el marmelade toe en 1 el (bruine basterd) suiker. Boen ondertussen de sinasappel onder stromend water schoon. Rasp 1 el rasp van de sinasappel. Schil met een scherp mesje een plakje van de steelkant van de sinasappel af en een plakje aan de tegenoverliggende kant. Leg de sinasappel met een van de vlakke kanten op een snijplank en snij van boven naar beneden telkens reepjes schil tot op het vruchtvlees weg. Neem de sinasappel in de hand en snij de partjes tussen de vliezen los. Halveer de partjes. Monteer de saus door er snel wat koude boterblokjes in te laten smelten. Voeg op het laatst de partjes sinasappel en de rasp toe aan de saus. Deze saus is lekker bij allerlei vleesgerechten. Bijv.: wok kipblokjes in olie met een teentje gesnipperde knoflook en wat cayennepeper en geblancheerde reepjes bleekselderij lichtbruin en serveer met de sinasappelsaus. Met gebakken of gepofte aardappel. Op het laatst de rasp meewokken i.p.v. in de saus kan ook. De sinasappelpartjes niet meewokken (vallen snel uit elkaar - evt. apart op een bord in de magnetron verwarmen). Of wok een paar lepels van de saus en rasp mee (dan geen boter toevoegen). Romige variant: roer er 2 el crème fraîche door. Andere variant: 1 tl tijm en later 1 el honing toevoegen. Meng er evt. een el sinasappellikeur door (bijv. Grand Marnier of Cointreau). De saus kan vooraf bereid worden en kan ook worden ingevroren. Dan nog geen boter of crème fraîche toevoegen.

Materialen

sauspannetje

Bronvermelding