Erwtensoep (gemakkelijke Hollandse snert)

Soepen, Hoofdgerecht, 8 personen, Hollands.
Bereiding: 120 minuten,

Laatst aangepast: 05-12-2007 | 29 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 g spliterwten (1 pak)
  • 500 g hamschijf of schouderstuk
  • 125 g spekblokjes
  • 2 rookworsten à 275 g
  • 2 grote uien (ong. 200 g)
  • 200 g winterwortel
  • 200 g knolselderij (zo mogelijk met blad)
  • 200 g prei
  • 2 aardappels
  • 1 tl peper
  • zout
  • 3,5 l water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 el selderijknolblad of los selderijblad

Bereiden

Was de spliterwten onder stromend water in een zeef totdat het wegstromende water helder is. Zet de erwten op in een ruime pan met water, schouderstuk (of hamschijf of karbonades) en breng aan de kook. Schuim regelmatig af met een schuimspaan tot dit niet meer nodig is. Doe het deksel op de pan. Laat 1 uur zachtjes koken. Snij intussen de groenten fijn. Snij de prei overlangs half door en iedere helft in halve ringetjes. Snij de winterwortel, aardappels, uien en knolselderij per soort in de keukenmachine tot stukjes. Haal na 1 uur het vlees uit de pan (verwijder het overbodige vet (desgewenst) en de botten) en snij het in grove stukken. Maal de stukken in de machine tot fijne stukjes. Snij de spekblokjes zonodig door tot stukjes van een 1/2 cm. Verkruimel bouiilonblokje tussen de vingers in de pan. Doe alle groenten (behalve het selderijblad) in de pan. Laat de soep nog een half uur pruttelen. De laatste 15 minuten kunnen de beide rookworsten (ontdaan van buitenverpakking en binnenvel) er in hun geheel bij (laat dit achterwege voor diepvriesbereiding- zie verderop). Voeg even voor het einde het fijngesneden selderijblad toe. Proef op smaak en maak af met zout en vooral peper. Haal de rookworsten er uit, snij ze op een snijplank overlangs half door en beide helften in halve plakjes. Verdeel de soep in porties en verdeel de rookworst over de porties. De soep is nu klaar om gegeten of ingevroren te worden. Voor diepvriesbereiding de rookworsten op het einde niet mee laten koken, maar beide worsten overlangs half door snijden en beide lengten in halve plakjes en de plakjes over de porties verdelen voor het invriezen. Ik ben nogal royaal in het gebruik van de rookworst. 2 rookworsten van 250 g volstaan wellicht ook. Wie karbonaadjes als vlees wil gebruiken: dat kan natuurlijk ook.

Materialen

Grote soeppan (5 liter). Keukenmachine of mengbeker van staafmixer. Het gemak zit hem in het gebruik van de keukenmachine of staafmixer voor het klein maken van de groenten, aardappels, uien en vlees. Serveer met roggebrood met katenspek, soldaatjes van grof (bruin) brood en mosterd. Portionering: maak porties van circa 400 g (zonder worst gewogen) voor een maaltijdsoep. Wie gevoelig is voor selderijknol- en blad laat deze ingrediënten beter weg.

Bronvermelding