Knoflooksoep

Soepen, Voorgerecht, 4 personen, Frans.
Voorbereiding: 20 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 06-08-2005 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 10-20 teentjes knoflook
  • 1,25 liter water
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 boulliontablet
  • 2 theel zout
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1 kruidnagel
  • 1 takje thijm
  • 2 takjes salie
  • 2 takjes peterselie
  • 1 laurierblad
  • peper
  • 3 eierdooiers
  • 100 gram Gruyere of Pamezaanse kaas

Bereiden

Neem tenminste 10 maar liever 20 knoflookteentjes... overgiet ze met kokend water, schenk net er na 30 seconden af, schrik de tenen onder koud water en pel ze. Maak nu eerst een knoflookbouillon. Breng daartoe alle knoflookteentjes met het water, 1 eetlepel olijfolie, het bouillontablet, het zout, de gekneusde peperkorrels, de kruidnagel en de tot een boeketje (bouquet garni) samengebonden tijm, salie, peterselie en laurier, aan de kook. Laat dit tezamen 30 minuten zachtjes doorkoken. Zeef de bouillon, druk zoveel mogelijk knoflook door de zeef! Proef de bouillon, voeg zonodig nog iets peper en zout toe. Klop 3 eierdooiers in een kom. Druppel daar al roerende 3 eetlepels olijfolie bij en dan een soeplepel hete bouillon. Schenk er vervolgens de rest van de hete bouillon bij. Presenteer er al dan niet geroosterd stokbrood en veel geraspte kaas bij. De croutes kunnen ook op het bord gelegd worden en overschept worden met soep. Of - en dan behoeft de bouillon niet gebonden te worden met de eierdooiers - u legt eerst een gepocheerd ei op de sneetjes ge¬roosterd brood en overgiet dat met de hete knoflookbouillon. Variatie genoegl

Bronvermelding