Kruisbessnvlaai

Gebak, Hapje, 8 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Wachten: 90 minuten, Bereiding: 40 minuten,

Laatst aangepast: 04-05-2005 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 25 gram witte basterd
  • 15 gram verse gst
  • 1 1/2 dl lauwe melk
  • 25 gram boter
  • 1 stuks ei
  • VULLING
  • 750 gram kruisbessen
  • suiker
  • 4 stuks eiwitten
  • 200 gram suiker

Bereiden

Oven voorverwarmen op 200 C Bloem in kom. Maak in het midden een kuiltje. Gist met suiker oplossen in een beetje lauwe melk. Doe dit in het kuiltje en maak van midden uit een papje. Leg een doek over de schaal en laat 15 min. staan op warme plaats. Voeg de rest van de melk en het ei en de zachte boter toe en kneed dit 15 min. Weer doek erover en 1 uur laten rijzen. Kook bessen in 1/2 dl water tot moes en maak met suiker op smaak en laat afkoelen. Kneed deeg nog een keer door en houdt 1/5 deel apart. Rol een lap uit en bekleed hiermee de vlaaivorm, doe het bessenmengsel erin en maak van de rest van het deeg een deksel en leg deze erop. Bak 15 minuten in de oven en haal de vlaai eruit. Laat oven aan staan. Klop de eiwitten met de suiker stijf en spuit de bovenlaag van de vlaai er mee op. Zet de vlaai terug in de oven en bak nog 20 minuten verder af. Laat de vlaai helemaal afkoelen in de oven

Bronvermelding