Menu
Tapas met vlees
Ingrediënten
- vlees
Bereiden
☻Albondigas
(Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus)
450 gr mager lamsgehakt
1 ei
3 geperste teentjes knoflook
4 eetlepels fijngesneden peterselie
½ theelepel nootmuskaat
zout, peper
2 ontkorste plakjes witbrood
2 eetlepels rode wijn
2 eetlepels olijfolie
1 fijngesneden ui
3 ontvelde tomaten in blokjes
1 dl kippenbouillon (van tablet)
Bereiding:
Meng het gehakt met het ei, de knoflook, 2 eetlepels peterselie, de nootmuskaat, zout en peper. Week het brood in de rode wijn en kneed het door het gehaktmengsel. Vorm van het mengsel ± 40 balletjes.
Verhit de olie en bak de balletjes hierin in ± 5 minuten rondom bruin. Bak de ui ± 5 minuten mee. Voeg de tomaat en de bouillon toe en laat de gehaktballetjes afgedekt op laag vuur ± 30 minuten sudderen.
Neem de gehaktballetjes uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk haar over de gehaktballetjes. Strooi er 2 eetlepels peterselie over.
☻Costillas
(Geroosterde varkensribbetjes)
750 gr magere varkenskrabbetjes
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels gedroogde oregano
2 theelepels paprikapoeder
1 verkruimeld blaadje laurier
3 fijngesneden teentjes knoflook
zout
Bereiding:
Snijd de krabbetjes in stukken van 1 ribbetje. Meng de olie, de oregano, het paprikapoeder, de laurier en de knoflook. Wrijf de krabbetjes hiermee in en laat ze hierin minstens 1 uur marineren. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi de krabbetjes met zout en rooster ze onder regelmatig keren ± 40 minuten in het midden van de oven. Lekker met groene of knoflookmayonaise.
☻Croquetas de Paella
(Paellakroketjes)
ruim 450 g risottorijst
1 middelgrote ui, grofgehakt
1 laurierblad
1 theelepel knoflook, uitgeperst
1 eetlepel olijfolie
2 theelepels koenjit
hete kippenbouillon (tweemaal het volume van de rijst)
140 g chorizoworst
140 g serrano ham
bloem met wat zout en peper
2 eieren, losgeroerd met melk
broodkruim of paneermeel
olie om de bolletjes te frituren
peterselie om te garneren
Bereiding:
Doe de rijst in een pan, voeg de ui, het laurierblad, de knoflook, olijfolie en koenjit toe. Schenk de hete kippenbouillon erover. Breng de rijst aan de kook, draai het vuur laag en laat de rijst in 15 tot 20 minuten zachtjes gaarkoken. Haal de pan van het vuur en laat de rijst afkoelen. Hak het vlees fijn in een keukenmachine en schep dit door de afgekoelde rijst. Er moet ongeveer evenveel vlees als rijst zijn. Het mengsel dient enigszins vochtig te zijn, zodat u er gemakkelijk balletjes van kunt vormen. Voeg als het te vochtig is een beetje bloem of paneermeel toe. Vorm balletjes van het rijstmengsel. Rol ze door het bloemmengsel. Wentel de balletjes achtereenvolgens door het eiermengsel en het broodkruim. U kunt de balletjes nu frituren, maar ook in de koelkast bewaren tot later, tot de volgende dag of zelfs invriezen.
Verhit de olie tot 185 °C en frituur de balletjes hierin goudbruin en knapperig.