Menu
Italiaans zomerbuffet
Ingrediënten
- diverse kruiden en groenten
Bereiden
Gemarineerde groenten: b.v. paddestoelen. Fruit de paddestoelen met wat sjalot en knoflook in olijfolie goudgeel, voeg een scheut wijn toe en laat even stoven op laag vuur. Laat afkoelen. Evenzo kunt u doen met gesneden lente-ui artisjokharten of gewone kleine uitjes.
--
Gegrilde groenten: b.v. plakken aubergine plakken courgette. Paprika wordt in zijn geheel geroosterd. Snijd plakken van ± ½ cm. Vet een ovenblik in met olie. Leg de plakken erin en bestrijk ze aan 2 kanten met knoflookolie. Gedurende ± 15 minuten onder een hete gril. De plakken 1 keer draaien. Neem alleen gekleurde paprika's. Leg een aantal in een ingevette ovenschotel. Zet ze onder de hete gril en draai ze enkele keren tot ze aan alle kanten zwartgeblakerd zijn. Laat ze afkoelen en haal de huid eraf. Verdeel ze in partjes en vang de sappen op en schenk dit erover, op de schalen. Ook tomaten, paddestoelen en b.v. uien kunt u grillen. Laat deze heel en vul ze eventueel.
--
Pesto-varianten: b.v. Rucola-pesto. Basisrecept: 100 gr. Rucola, 100 gr. Macademia noten, 100 gr. Parmezaan, 75 ml. olijfolie, 2 tenen knoflook, peper en zout. Rauwe noten roostert u in de koekenpan. Snijd de Rucola klein met steeltjes, snijd eveneens de parmezaan klein. Pureer alle ingrediënten met de staafmixer niet te fijn. Cashewnoten en koriander kunnen de Rucola en Macademia in dit recept vervangen om een totaal andere smaaksensatie te krijgen.
--
Tapenades: neem b.v. gekruide zwarte olijven. Pureer ze met de staafmixer met wat tenen knoflook en wat ansjovisfilets niet te fijn. Ook kunt u als variant wat zongedroogde tomaatjes toevoegen. Bij groene olijven smaken kappertjes lekker.
--
Eiergerechten: de Italiaanse frittata smaakt echt heel anders dan onze omelet, zoals b.v. deze: neem 7 eieren, 3 eetlepels versgeraspte parmezaan, scheut slagroom, basilicum, peper en zout naar smaak. Klop de eieren met de slagroom en de peper en zout zeer luchtig. Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en schenk het eiermengsel erin. Op heel laag vuur laten garen. Na enkele minuten de parmezaan en een flinke hand gescheurde basilicumblaadjes toevoegen en verder op laten stijven. Gevulde eieren met tonijn. Kook het gewenste aantal eieren hard. Vermeng de dooiers met tonijn uit blik. Eventueel peper en zout naar smaak toevoegen. Vul de eiwithelften hiermee.
--
Ook meloen met Parmaham en verse vijgen met prosciutto zullen het goed doen op uw buffettafel. Allerlei Italiaanse vleeswaren en kaassoorten mogen op uw tafel zeker ook niet ontbreken.
--
Italiaanse gehaktballetjes: basisrecept: 100 gr kalfsgehakt,100 gr varkensgehakt, 100 gr verse ricotta, 100 gr belegen parmezaan, 1 ei, peper en zout. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar en vorm er kleine balletjes van. Braad ze in hete boter goudbruin en serveer ze eventueel met een verse tomatensaus.
--
Mogelijke dolce: gevulde perziken uit de oven. Reken per persoon 1 perzik. Koop er 2 meer. Maak een mengsel van de 2 perziken, ± 40 gr amaretti-koekjes, 40 gr amandelschaafsel, ± 40 gr fijne suiker, 1 dl. dessertwijn, eventueel wat cacaopoeder. Meng alle ingrediënten en vul de gehalveerde perziken ermee. Zet ze ± 20 min. in een voorverwarmde oven Serveer warm of koud. Serveer ook gemarineerd vers fruit (in een wijnsoort) met een roomsaus.
Zet diverse broodsoorten op de tafels. Rooster ze ook in plakken onder de gril, besmeerd met knoflookolie en kruiden.
Het staat heel feestelijk om takken verse mint en citroen partjes in een karaf met water te doen. Ik zou nog eindeloos door kunnen gaan en u b.v. zelf focaccia laten bakken, maar ik ben er van overtuigd dat ik zeker uw eetlust heb opgewekt en dat uw gasten zullen smullen. Wees er gerust op, alle gerechten smaken bij elkaar. Combineer naar hartelust.