Albert Heijn

Nieuwe regels voor wegwerpplastic

In Nederland worden er elke dag veel bekers en voedselverpakkingen die plastic bevatten weggegooid na eenmalig gebruik. Dat zorgt voor onnodig veel afval. Om hergebruik van eigen verpakkingen te stimuleren, gaan per 1 juli de Single Use Plastic (SUP) maatregelen in. Hierin is door de overheid bepaald dat je als klant betaalt voor de wegwerpplasticverpakking van producten die je direct kan consumeren.

Wat betekent dit voor jou?

Albert Heijn wil hergebruik van eigen verpakkingen stimuleren. De afgelopen jaren zijn al veel stappen gezet door bijvoorbeeld de herbruikbare verszakjes en door de introductie van een navulbare fles voor versgeperst sinaasappelsap.

Bij de koffie- en saladebar kun je een herbruikbare bak of beker bij ons kopen of zelf je eigen bakje en/of beker meenemen. Kies je toch voor wegwerp? Dan betaal je een meerprijs voor het wegwerpplastic. Dit zie je op de kassabon staan als Heffing SUP. ​Gebruik je de herbruikbare- of je eigen beker, dan betaal je deze meerprijs natuurlijk niet. Zo stimuleren we samen het gebruik van eigen bekers en bakken.

Bij voorverpakte producten in een plastic bakje of beker die je direct kan eten of drinken (zoals de maaltijdsalades) kun je nog niet kiezen voor een eigen verpakking. De prijzen voor de voorverpakte producten blijven hetzelfde; de toeslag voor wegwerpplastic (SUP)  is 1 cent en is verwerkt in de huidige verkoopprijs. Op de kassabon staat dit vermeld als Incl.Hef.SUP.

De inkomsten van de toeslag wegwerpplastic (SUP) investeert Albert Heijn in initiatieven die bijdragen aan de ambitie om in 2025 20 miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Help jij ook mee aan een duurzamere toekomst? Kies voor hergebruik: beter voor het milieu en beter voor je portemonnee!