Ci­troen cre­ma ca­tala­na

Waar je ook komt in Spanje, crema catalana staat er op de kaart. Deze variant is met citroen.

(81)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
spaans nagerecht Waar je ook komt in Spanje, crema catalana staat er op de kaart. Deze variant is met citroen. 4 personen
3 81

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • 4 lage ovenschaaltjes (Ø 10 cm)
  • braadslee

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 110 °C. Schil de gele schil van de citroen. Doe de schil met de room en kaneel in een steelpan. Houd 30 min. tegen de kook aan. Schenk de room door een zeef, vang op en doe terug in de pan.
  2. Splits de eieren (de eiwitten worden niet gebruikt). Meng de kristalsuiker door de dooiers. Voeg al roerend ¼ van het roommengsel toe aan de dooiers. Schenk dit mengsel al roerend terug bij de room in de pan. Verwarm op laag vuur rustig en al roerend en laat in 10 min. binden tot een custard.
  3. Verdeel dit over de schaaltjes en zet deze in de braadslee. Schenk zo veel water in de braadslee dat de schaaltjes voor 2/3 onderstaan. Zet ca. 30 min. in de oven. Neem uit de oven en laat 30 min. afkoelen.
  4. Verwarm de ovengrill. Bestrooi elk schaaltje met 1 el basterdsuiker. Zet boven in de oven en laat de suiker in ca. 3 min. karamelliseren. Serveer warm of koud.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 665 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 38 g
  • vet 52 g
    waarvan verzadigd 31 g
  • natrium 155 mg
  • vezels 0 g
Tags
Ook te zien in

Citroen crema catalana

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ci­troen cre­ma ca­tala­na

1

Verwarm de oven voor op 110 °C.

2
  • 1 citroen
  • 500 ml slagroom
  • 1 kaneelstokje

Schil de gele schil van de citroen. Doe de schil met de room en kaneel in een steelpan. Houd 30 min. tegen de kook aan.

3

Schenk de room door een zeef, vang op en doe terug in de pan.

4
  • 6 eieren
  • 75 g fijne kristalsuiker

Splits de eieren (de eiwitten worden niet gebruikt). Meng de kristalsuiker door de dooiers.

5

Voeg al roerend ¼ van het roommengsel toe aan de dooiers. Schenk dit mengsel al roerend terug bij de room in de pan.

6

Verwarm op laag vuur rustig en al roerend en laat in 10 min. binden tot een custard.

7

Verdeel dit over de schaaltjes en zet deze in de braadslee.

8

Schenk zo veel water in de braadslee dat de schaaltjes voor 2/3 onderstaan.

9

Zet ca. 30 min. in de oven. Neem uit de oven en laat 30 min. afkoelen.

10
  • 4 el basterdsuiker lichtbruin

Verwarm de ovengrill. Bestrooi elk schaaltje met 1 el basterdsuiker. Zet boven in de oven en laat de suiker in ca. 3 min. karamelliseren.

11

Serveer warm of koud. Bon appétit!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.