Ap­pel­ba­kla­va

  • nagerecht
  • 4 personen
  • 390 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 40 min. wachten
(101)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
midden-oosters nagerecht 4 personen
3 101

Ingrediënten

Keukenspullen
  • rechthoekige bakvorm (20 x 30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de noten 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op laag vuur. Laat iets afkoelen en hak fijn. Smelt de boter in een steelpan. Verwijder het klokhuis van de appels. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (brunoise).
  2. Meng 3 el suiker en kaneel erdoor en bak de appels 8 min. op hoog vuur, totdat ze zacht zijn en de suiker is gekaramelliseerd.
  3. Leg een plakje filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Bestrooi met 0,5 el suiker. Doe hetzelfde met een volgend plakje deeg en bestrooi dat met de helft van de noten. Leg er nog 3 plakjes deeg op en bestrijk die steeds met boter en bestrooi met suiker.
  4. Schep de appel in de vorm en bedek op dezelfde wijze met 5 plakjes filodeeg. Eindig met boter en suiker. Bak de baklava in ca. 40 min. bruin. Dek af met aluminiumfolie als deze te bruin wordt.
  5. Laat ondertussen het appelsap inkoken tot 100 ml. Voeg de honing toe en kook nog 1 min. Schenk de appelsiroop over de baklava als deze net uit de oven komt. Laat in de vorm afkoelen.
video

No­ten, za­den en pit­ten roos­te­ren

Instructievideo - 01:19 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 390 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 53 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 85 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Appelbaklava

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ap­pel­ba­kla­va

1
1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2
2
  • 95 g pistachenoten

Rooster de noten 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op laag vuur. Laat iets afkoelen en hak fijn.

Noten, zaden en pitten roosteren

Instructievideo

01:19 min.

3
3
  • 100 g boter
  • 1 kg jonagold appels

Smelt de boter in een steelpan. Verwijder het klokhuis van de appels. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (brunoise).

4
4
  • 3 el rietsuiker
  • 3 tl gemalen kaneel

Meng de suiker en kaneel erdoor en bak de appels 8 min. op hoog vuur, totdat ze zacht zijn en de suiker is gekaramelliseerd.

5
5
  • ½ el rietsuiker
  • 1 plakje filobladerdeeg

Leg een plakje filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Bestrooi met de suiker.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo

01:41 min.

6
6
  • 1 plakje filobladerdeeg
  • ½ el rietsuiker

Doe hetzelfde met een volgend plakje deeg en bestrooi dat met de helft van de noten.

7
7
  • 3 plakjes filobladerdeeg
  • 1½ el rietsuiker

Leg er nog 3 plakjes deeg op en bestrijk die steeds met boter en bestrooi met suiker.

8
8
  • 5 plakjes filobladerdeeg
  • 2½ el rietsuiker

Schep de appel in de vorm en bedek op dezelfde wijze met 5 plakjes filodeeg. Eindig met boter en suiker.

9
9

Bak de baklava in ca. 40 min. bruin. Dek af met aluminiumfolie als deze te bruin wordt.

10
10
  • 500 ml appelsap
  • 2 el honing

Laat ondertussen het appelsap inkoken tot 100 ml. Voeg de honing toe en kook nog 1 min.

11
11

Schenk de appelsiroop over de baklava als deze net uit de oven komt. Laat in de vorm afkoelen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.