Ba­kla­va

  • nagerecht
  • 8 personen
  • 335 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 35 min. oventijd
(195)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
turks nagerecht 8 personen
4 195

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • ovenschaal (25 x 15 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3. Hak de walnoten (in keukenmachine) fijn. Meng de kaneel en kruidnagel erdoor.
  2. Smelt in een pannetje de boter. Bestrijk de vorm met boter. Halveer de vellen deeg in de breedte. Leg een velletje deeg in de vorm en bestrijk met boter. Herhaal dit nog 3 keer. Verdeel de helft van het walnotenmengsel erover. Dek af met 2 beboterde velletjes deeg. Schep de rest van het walnotenmengsel erop. Dek af met de rest van de velletjes deeg, bestrijk elk velletje met boter.
  3. Maak met een scherp mes inkepingen voor 8 stukjes. Bak de baklava in het midden van oven in ca. 35 min. lichtbruin.
  4. Boen ondertussen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de sinaasappel uit. Zeef het sap en vul aan met water tot 100 ml (voor 8 stuks). Breng de suiker met de sinaasappelrasp en het verdunde sap aan de kook. Laat op laag vuur ca. 5 min. tot siroop inkoken. Roer de honing erdoor en laat tot gebruik afkoelen.
  5. Neem de baklava uit de oven en schenk de siroop erover. Laat de baklava minstens 1 uur staan om de siroop goed in te laten trekken. Snijd de baklava via de inkepingen in blokjes. Serveer de baklava lauwwarm of op kamertemperatuur met een kopje sterke (of Griekse) koffie.
video

Fi­lo­deeg ge­brui­ken

Instructievideo - 01:41 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 335 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 26 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Griekenland

Baklava

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ba­kla­va

1
1
  • 113 g filodeeg

Laat de filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien.

2
2

Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3.

3
3
  • 200 g gepelde walnoten
  • 1 tl kaneel
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • 60 g boter

Hak de walnoten (in keukenmachine) fijn. Meng de kaneel en kruidnagel erdoor. Smelt in een pannetje de boter.

4
4

Bestrijk de vorm met boter. Halveer de vellen deeg in de breedte. Leg een velletje deeg in de vorm en bestrijk met boter. Herhaal dit nog 3 keer.

5
5

Verdeel de helft van het walnotenmengsel erover. Dek af met 2 beboterde velletjes deeg. Schep de rest van het walnotenmengsel erop.

6
6

Dek af met de rest van de velletjes deeg, bestrijk elk velletje met boter. Maak met een scherp mes inkepingen voor 8 stukjes.

7
7

Bak de baklava in het midden van oven in ca. 35 min. lichtbruin.

8
8
  • 1 sinaasappel

Boen ondertussen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de sinaasappel uit. Zeef het sap en vul aan met water tot 100 ml (voor 8 stuks).

9
9
  • 75 g suiker

Breng de suiker met de sinaasappelrasp en het verdunde sap aan de kook. Laat op laag vuur ca. 5 min. tot siroop inkoken.

10
10
  • 4 el honing

Roer de honing erdoor en laat tot gebruik afkoelen. Neem de baklava uit de oven en schenk de siroop erover.

11
11

Laat de baklava minstens 1 uur staan om de siroop goed in te laten trekken. Snijd de baklava via de inkepingen in blokjes.

12
12

Serveer de baklava lauwwarm of op kamertemperatuur met een kopje sterke (of Griekse) koffie.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.