Griek­se ap­pel­taart

  • gebak
  • 8 personen
  • 510 kcal voedingswaarden
    • 1 u. 10 min. bereiden
    • 1 u. 10 min. oventijd
(263)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
gebak 8 personen
3 263

Ingrediënten

Handig als boodschappenlijstje
of om online te bestellen

Keukenspullen
  • bakpapier
  • springvorm (Ø 26 cm)

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Wel de rozijnen 15 min. in warm water. Laat uitlekken. Snijd ondertussen de appels in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in dunne schijfjes. Hak de walnoten grof. Meng de appel in een schaal met de kaneel, iets meer dan ¼ van de suiker, honing, walnoten en rozijnen.
  2. Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen. Klop met een mixer de boter, de rest van de suiker, citroenrasp, ⅔ van de eieren, bloem, bakpoeder en zout tot een glad beslag. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter.
  3. Klop het laatste ei los. Leg een vel filodeeg in het midden van de springvorm en bestrijk met ei. Snijd de overige vellen op de vouwlijn in 3 repen en halveer deze in de breedte. Bekleed hiermee de rand van de springvorm. Bestrijk de vellen met ei en plak ze dakpansgewijs, van onder naar boven, op elkaar zodat het deeg over de rand hangt. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Verdeel het appelmengsel erover. Vouw het deeg over de vulling naar binnen, laat in het midden onbedekt. Bak de taart in ca. 70 min. goudbruin. Laat afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.
video

Fi­lo­deeg ge­brui­ken

Instructievideo - 01:41 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 510 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 67 g
  • vet 22 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 175 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Griekse appeltaart

terug naar recept

Griek­se ap­pel­taart

1
1

Verwarm de oven voor op 160 °C.

2
2
  • 100 g rozijnen

Wel de rozijnen 15 min. in warm water. Laat uitlekken.

3
3
  • 3 friszoete appels

Snijd ondertussen de appels in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in dunne schijfjes.

4
4
  • 110 g walnoten

Hak de walnoten grof.

5
5
  • 1 el gemalen kaneel
  • 30 g suiker
  • 3 el honing

Meng de appel in een schaal met de kaneel, suiker, honing, walnoten en rozijnen.

6
6
  • 1 citroen

Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen.

7
7
  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 2 eieren
  • 125 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout

Klop met een mixer de boter, de rest van de suiker, citroenrasp, eieren, bloem, bakpoeder en zout tot een glad beslag.

8
8
  • 2 g boter

Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met de boter.

9
9
  • 1 ei
  • 10 vellen filodeeg

Klop het ei los. Leg een vel filodeeg middenin de springvorm en bestrijk met ei.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo

01:41 min.

10
10

Snijd de overige vellen op de vouwlijn in 3 repen en halveer deze in de breedte. Bekleed hiermee de rand van de springvorm.

11
11

Bestrijk de vellen met ei en plak ze dakpansgewijs, van onder naar boven, op elkaar zodat het deeg over de rand hangt.

12
12

Schep het beslag in de vorm en strijk glad.

13
13

Verdeel het appelmengsel erover. Vouw het deeg over de vulling naar binnen, laat in het midden onbedekt. Bak de taart in ca. 70 min. goudbruin.

Tip: Dek af met aluminiumfolie als hij te snel kleurt.

14
14
  • 1 el poedersuiker

Laat afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.