Griek­se ap­pel­taart

  • nagerecht
  • 8 personen
  • 510 kcal voedingswaarden
    • 70 min. bereiden
    • 70 min. oventijd
(262)waardeer
nagerecht 8 personen
3 262

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie
Keukenspullen
  • mixer
  • bakpapier
  • springvorm (Ø 26 cm)

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Wel de rozijnen 15 min. in warm water. Laat uitlekken. Snijd ondertussen de appels in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in dunne schijfjes. Hak de walnoten grof. Meng de appel in een schaal met de kaneel, iets meer dan 1/4 suiker, honing, walnoten en rozijnen.
  3. Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen. Klop met een mixer de boter, de rest van de suiker, citroenrasp, 2/3 van de eieren, bloem, bakpoeder en zout tot een glad beslag. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter.
  4. Klop het laatste ei los. Leg een vel filodeeg minddenin de springvorm en bestrijk met ei. Snijd de overige vellen op de vouwlijn in 3 repen en halveer deze in de breedte. Bekleed hiermee de rand van de springvorm. Bestrijk de vellen met ei en plak ze dakpansgewijs, van onder naar boven, op elkaar, zodat het deeg over de rand hangt. Verdeel het appelmengsel erover. Vouw het deeg over de vulling naar binnen, laat in het midden onbedekt. Bak de taart in ca. 70 min. goudbruin. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
video

Fi­lo­deeg ge­brui­ken

instructievideo - 01:41 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 510 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 67 g
  • vet 22 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 175 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Griekse appeltaart

terug naar recept

Griek­se ap­pel­taart

1
1

Verwarm de oven voor op 160 °C.

2
2
  • 100 g rozijnen

Wel de rozijnen 15 min. in warm water. Laat uitlekken.

3
3
  • 3 appels friszoet

Snijd ondertussen de appels in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in dunne schijfjes.

4
4
  • 110 g walnoten

Hak de walnoten grof.

5
5
  • 3 el honing
  • 30 g suiker
  • 1 el gemalen kaneel

Meng de appel in een schaal met de kaneel, de suiker, honing, walnoten en rozijnen.

6
6
  • 1 citroen

Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen.

7
7
  • 100 g boter
  • 125 g bloem
  • 2 eieren
  • 100 g suiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 tl bakpoeder

Klop met een mixer de boter, de rest van de suiker, citroenrasp, eieren, bloem, bakpoeder en zout tot een glad beslag.

8
8
  • 2 g boter

Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter.

9
9
  • 10 vellen filodeeg
  • 1 ei

Klop het ei los. Leg een vel filodeeg minddenin de springvorm en bestrijk met ei.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo

01:41 min.

10
10

Snijd de overige vellen op de vouwlijn in 3 repen en halveer deze in de breedte. Bekleed hiermee de rand van de springvorm.

11
11

Bestrijk de vellen met ei en plak ze dakpansgewijs, van onder naar boven, op elkaar, zodat het deeg over de rand hangt.

12
12

Verdeel het appelmengsel erover. Vouw het deeg over de vulling naar binnen, laat in het midden onbedekt. Bak de taart in ca. 70 min. goudbruin.

Tip: Dek af met aluminiumfolie als hij te snel kleurt.

13
13
  • 1 el poedersuiker

Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer die wij niet ondersteunen, daarom werkt deze site niet optimaal. We raden je aan een andere browser(versie) te gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.