Friet­je Vlaam­se stoof

Een verwennerij voor de zondagavond, dan heb je de tijd om het vlees te laten stoven!

(445)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Een verwennerij voor de zondagavond, dan heb je de tijd om het vlees te laten stoven! 4 personen
3 445

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenvaste braadpan
  • frituurpan

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 140 °C. Snijd het vlees in stukjes van 2 x 2 cm. Doe het vlees in een schaal, schep om met de mosterd en bestrooi eventueel met zout. Verhit de boter in de ovenvaste braadpan en bak het vlees in delen in 3 min. rondom goudbruin. Neem met een schuimspaan uit de pan. Laat het bakvet in de pan.
  2. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook 3 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en bak al omscheppend 1 min. mee. Voeg het bier, het rundvleesbouillontablet, het water, laurierblaadje en de azijn toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat 3 min. koken. Zet het vuur uit en voeg het vlees toe. Roer goed door, doe de deksel op de pan en stoof 5 uur in het midden van de oven.
  3. Haal na 4 uur de deksel van de pan. Roer door en zet nog 1 uur in de oven, zodat de saus kan indikken en het vlees verder kan garen.
  4. Verwijder het laurierblaadje. Breng de stoof op smaak met peper en eventueel zout. Trek het vlees met 2 vorken tot losse draadjes.
  5. Verhit het vet in de frituurpan tot 175 °C en bak de frieten in 2 delen in 4 min. goudbruin. Serveer de frieten met het stoofvlees.
video

Ui snip­pe­ren

Instructievideo - 00:52 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 600 kcal
  • eiwit 31 g
  • koolhydraten 50 g
  • vet 29 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 410 mg
  • vezels 5 g
Tags
Ook te zien in

Frietje Vlaamse stoof

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Friet­je Vlaam­se stoof

1
1

Verwarm de oven voor op 140 °C.

2
2
  • 500 g runderriblappen

Snijd het vlees in stukjes van 2 x 2 cm.

3
3
  • 2 el dijonmosterd

Doe het vlees in een schaal, schep om met de mosterd en bestrooi eventueel met zout.

4
4
  • 50 g boter

Verhit de boter in de ovenvaste braadpan en bak het vlees in delen in 3 min. goudbruin. Neem met een schuimspaan uit de pan, laat het bakvet achter.

5
5
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook

Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

6
6
  • 1 el bloem

Fruit de ui en knoflook 3 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en bak al omscheppend 1 min. mee.

Ui fruiten

Instructievideo

00:31 min.

7
7
  • 300 ml bruin bier
  • ¼ rundvleesbouillontablet
  • 100 ml kraanwater
  • 1 laurierblaadje
  • 2 el azijn

Voeg het bier, het rundvleesbouillontablet, water, laurierblaadje en de azijn toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat 3 min. koken.

8
8

Zet het vuur uit en voeg het vlees toe. Roer goed door, doe de deksel op de pan en stoof 5 uur in het midden van de oven.

9
9

Haal na 4 uur de deksel van de pan. Roer door en zet nog 1 uur in de oven, zodat de saus kan indikken en het vlees verder kan garen.

10
10

Verwijder het laurierblaadje. Breng de stoof op smaak met peper en eventueel zout.

11
11

Trek het vlees met 2 vorken tot losse draadjes.

12
12
  • 700 g verse Vlaamse friet

Verhit het vet in de frituurpan tot 175 °C en bak de frieten in 2 delen in 4 min. goudbruin.

13
13

Serveer de frieten met het stoofvlees.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.