Ri­sot­to bi­an­co met bloem­kool

Hoe krijg je je risotto geurig, smeuig, hartig en romig? Nou, zo.

(158)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans hoofdgerecht Hoe krijg je je risotto geurig, smeuig, hartig en romig? Nou, zo. 4 personen
3 158

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Breng in een pan het water aan de kook en los de bouillontabletten erin op. Houd de bouillon op een zacht vuur tegen de kook aan. Snipper ondertussen de ui. Verhit 2 el olie in een hapjespan of kleine braadpan. Fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes, pers de knoflook, voeg samen toe en fruit het geheel nog zachtjes 3 min. Verkruimel de chilipeper boven de pan. Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. mee.
  2. Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst weer zachtjes koken tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit toevoegen van de bouillon tot alle bouillon gebruikt is. Dit duurt ca. 20 minuten. Proef of de rijstkorrels zacht zijn, maar nog wel een lekkere beet hebben. Zijn de korrels nog iets te hard, kook de rijst dan nog zachtjes enkele minuten.
  3. Neem de pan van het vuur en roer de boter, kaas en naar smaak peper erdoor. Leg een deksel op de pan en laat de risotto nog 3 min. staan. Verhit ondertussen de resterende 3 el olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de bloemkool op middelmatig hoog vuur goudbruin aan. Draai het vuur laag en bak de roosjes in ca. 12 min. gaar. Bestrooi ze met wat zout en peper.

Tip:

In deze risotto krijgt de bloemkool haar verdiende culinaire status. De witte kleur past helemaal bij het voorjaar.

video

Ui snip­pe­ren

Instructievideo - 00:52 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 575 kcal
  • eiwit 14 g
  • koolhydraten 69 g
  • vet 24 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: 12 maanden Lekker Eten

Risotto bianco met bloemkool

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ri­sot­to bi­an­co met bloem­kool

1
1
  • 1¼ liter water
  • 2 groentebouillontabletten

Breng in een pan het water aan de kook en los de bouillontabletten erin op. Houd de bouillon op een zacht vuur tegen de kook aan.

2
2
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui

Snipper ondertussen de ui. Verhit de olie in een hapjespan of kleine braadpan. Fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig.

Ui snipperen

Instructievideo

00:52 min.

3
3
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 1 gedroogd chilipepertje

Snijd de bleekselderij in kleine blokjes, pers de knoflook, voeg samen toe en fruit het geheel nog zachtjes 3 min. Verkruimel de chilipeper boven de pan.

4
4
  • 300 g risottorijst

Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. mee.

5
5
  • 200 ml droge witte wijn

Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen.

6
6

Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst weer zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.

7
7

Herhaal dit toevoegen van de bouillon tot alle bouillon gebruikt is. Dit duurt ca. 20 minuten.

8
8

Proef of de rijstkorrels zacht zijn, maar nog wel een lekkere beet hebben. Zijn de korrels nog iets te hard, kook de rijst dan nog zachtjes enkele minuten.

9
9
  • 25 g boter
  • 75 g Grana Padano

Neem de pan van het vuur en roer de boter, kaas en naar smaak peper erdoor. Leg een deksel op de pan en laat de risotto nog 3 min. staan.

10
10
  • 3 el olijfolie
  • 300 g bloemkoolroosjes

Verhit ondertussen de resterende olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de bloemkool op middelmatig hoog vuur goudbruin aan.

11
11

Draai het vuur laag en bak de roosjes in ca. 12 min. gaar. Bestrooi ze met wat zout en peper.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.