Fi­lot­aartjes

Feestelijke bakjes van filodeeg, mini hartige taartjes eigenlijk. Om te vullen met zalm-prei bijvoorbeeld of tomaat-ricotta.

  • brunch
  • 10 stuks
  • 100 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 15 min. oventijd
(130)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
brunch Feestelijke bakjes van filodeeg, mini hartige taartjes eigenlijk. Om te vullen met zalm-prei bijvoorbeeld of tomaat-ricotta. 10 stuks
3 130

Ingrediënten

Keukenspullen
  • minimuffinvorm (24 holletjes)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Ontdooi de filodeegvellen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vouw de filodeegvellen open, bestrijk ze dun met de boter en stapel ze op elkaar. Snijd ze in negen vierkantjes. Vet de bakvorm in. Bekleed elke holte in de bakvorm met een vierkantje filodeeg. Leg er daarna trapsgewijs nog drie velletjes op, zodat de punten van de vierkantjes naast elkaar omhoog steken.
  2. Splits het ei. Bestrijk elk bovenste velletje dun met de eidooier. Bak het deeg in ca. 15 min. goudbruin en gaar, laat daarna afkoelen. Vul de bakjes met een van de vullingen in de recepttips.

combinatietip:

Tomaat-ricotta: Snijd het vruchtvlees van twee tasty tom trostomaten in blokjes, roer alleen de zaadjes door 125 g ricotta (kaas), breng met zout en (versgemalen) peper op smaak. Verdeel de ricotta over de filotaartjes. Bestrooi ze met 50 g verbrokkelde oude kaas en verdeel ten slotte de blokjes tomaat erover.

combinatietip:

Zalm-prei: Snijd 1 dunne prei in reepjes en was ze. Bak de prei in 1 el boter gaar, bestrooi met peper en zout. Roer de prei met 1 mespunt garam massala (AH Excellent) of kerriepoeder door 125 g ricotta (kaas). Vul de taartjes en verdeel hierover 100 g fijngesneden gerookte zalm.

combinatietip:

Geitenkaas-bosui: Snijd 3 bosuitjes in schuine ringetjes. Rooster in een droge koekenpan 2 el pijnboompitten, laat afkoelen. Roer 125 g geitenkaas met honing (Bettine Blanc) los met 2 el slagroom en roer de bosui erdoor. Vul hiermee de filotaartjes en bestrooi met de pijnboompitten.

video

Fi­lo­deeg ge­brui­ken

Instructievideo - 01:41 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 100 kcal
  • eiwit 3 g
  • koolhydraten 8 g
  • vet 6 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 115 mg
Tags
Ook te zien in

Filotaartjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Fi­lot­aartjes

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 5 vellen filodeeg
  • 25 g boter

Ontdooi de filodeegvellen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vouw de filodeegvellen open, bestrijk ze dun met de boter en stapel ze op elkaar.

Filodeeg gebruiken

Instructievideo

01:41 min.

3
3
  • 2 g boter

Snijd ze in negen vierkantjes. Vet de bakvorm in. Bekleed elke holte in de bakvorm met een vierkantje filodeeg.

4
4

Leg er daarna trapsgewijs nog drie velletjes op, zodat de punten van de vierkantjes naast elkaar omhoog steken.

5
5
  • 1 ei

Splits het ei. Bestrijk elk bovenste velletje dun met de eidooier.

Eieren splitsen

Instructievideo

00:36 min.

6
6

Bak het deeg in ca. 15 min. goudbruin en gaar, laat daarna afkoelen.

7
7

Vul de bakjes met een van de vullingen in de recepttips.

combinatietip:

Tomaat-ricotta: Snijd het vruchtvlees van twee tasty tom trostomaten in blokjes, roer alleen de zaadjes door 125 g ricotta (kaas), breng met zout en (versgemalen) peper op smaak. Verdeel de ricotta over de filotaartjes. Bestrooi ze met 50 g verbrokkelde oude kaas en verdeel ten slotte de blokjes tomaat erover.

combinatietip:

Zalm-prei: Snijd 1 dunne prei in reepjes en was ze. Bak de prei in 1 el boter gaar, bestrooi met peper en zout. Roer de prei met 1 mespunt garam massala (AH Excellent) of kerriepoeder door 125 g ricotta (kaas). Vul de taartjes en verdeel hierover 100 g fijngesneden gerookte zalm.

combinatietip:

Geitenkaas-bosui: Snijd 3 bosuitjes in schuine ringetjes. Rooster in een droge koekenpan 2 el pijnboompitten, laat afkoelen. Roer 125 g geitenkaas met honing (Bettine Blanc) los met 2 el slagroom en roer de bosui erdoor. Vul hiermee de filotaartjes en bestrooi met de pijnboompitten.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.