Ton­kat­su met se­sam­rijst en wit­lof van Ste­ven Fon­tein

(16)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
japans hoofdgerecht 4 personen
4 16

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • frituurpan met arachideolie
  • keukenpapier

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd 1 stukje gember in plakjes. Breng in een pan het sinaasappelsap met de gember, het limoensap en de peperreepjes aan de kook. Laat dit heel zachtjes koken.
  2. Maak het broodkruim. Verwarm de oven op 200 °C. Rasp 3 sneetjes brood grof in de keukenmachine. Strooi het uit op een bakplaat en laat het 10 minuten drogen in de oven. Schep het af en toe om. Schep het broodkruim op een bord en laat het afkoelen.
  3. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin. Meng het sesamzaad door de gare rijst.
  4. Schep het gehakt in de kom van de keukenmachine. Voeg de rest van de gember, de andere rode peper, de overgebleven 2 sneetjes brood, de melk, het ei en naar smaak zout toe en kneed alles met de machine door elkaar. Verdeel het mengsel in 8 gelijke stukken. Halveer de stengels citroengras in de lengte en kneed een portie gehakt rond de stengels citroengras. Wentel het gehakt door het broodkruim.
  5. Verhit de olie in een (frituur)pan tot ca. 160 °C. Bak de tonkatsu in ca. 5 minuten bruin en krokant van buiten en gaar van binnen. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  6. Haal de blaadjes witlof los en kook ze 1-2 minuten in het citrussap.
  7. Kook de sojasaus met de gembersiroop 4-5 minuten tot ze iets dikker is.
  8. Schep een bergje rijst, eventueel met behulp van een serveerring, op vier borden. Leg tegen elk rijstbergje 2 gehaktspiesjes. Leg langs de rand van het bord de blaadjes witlof en garneer ze met de reepjes rode peper die in het citrussap zijn meegekookt. Lepel langs de onderkant van het bord wat van de ingekookte sojasaus.

Tip:

Topkok winnend recept aflevering 1, 2006. Het gerecht van Steven Fontein vindt zijn oorsprong in Japan. Je kunt het jezelf iets makkelijker maken door paneermeel te gebruiken in plaats van gedroogd broodkruim. Het citroengras kun je ook weglaten. Je mist dan wel de lekkere smaak die het citroengras aan het gehakt geeft.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 760 kcal
  • eiwit 30 g
  • koolhydraten 88 g
  • vet 32 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.