In­di­sche groen­te­scho­tel (sa­joer lo­deh)

Sajoer = groenten, lodeh = zachtgekookt. In kokosmelk, dus lekker romig.

(69)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
indonesisch bijgerecht Sajoer = groenten, lodeh = zachtgekookt. In kokosmelk, dus lekker romig. 4 personen
3 69

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Stamp of maal de noten fijn. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en snijd de rode peper in ringetjes. Verhit de olie en fruit hierin de ui, knoflook, de helft van de peper en de gemalen noten op laag vuur.
  2. Snijd de spitskool. Strooi de koenjit en de ketoembar erover, roer de spitskool en de bamboescheuten erdoor en schenk de kokosmelk erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten sudderen.
  3. Maak de sperziebonen schoon en voeg die toe na 10 min. Snijd de tofu in kleine blokjes. Kook die de laatste 5 min. mee. Strooi voor het opdienen de rest van de rode pepers over de sajoer. Lekker als onderdeel van een rijsttafel of gewoon met witte rijst.

Tip:

Van zijn moeder leerde Cary van Baekel de geheimen van de Indische keuken. Dochter Patricia keek van jongs af aan over zijn schouder mee. Cary: 'Vroeger maakte mijn moeder het kruidenmengsel helemaal zelf in de vijzel. Voor een uitgebreide rijsttafel stond ze twee tot drie dagen in de keuken.' Patricia, bereidt door de week vaak een eenvoudige versie van de Sajoer lodeh. 'Met wat minder groenten. Dan hoef ik niet zo uitgebreid te winkelen. In oma?s originele recept zitten ook kemirienoten, peteh-bonen (soort peulvrucht) en tempeh (koek van sojabonen).'

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 340 kcal
  • eiwit 18 g
  • koolhydraten 17 g
  • vet 27 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Indische groenteschotel (sajoer lodeh)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

In­di­sche groen­te­scho­tel (sa­joer lo­deh)

1
1
  • 25 g cashewnoten
  • 1 kleine ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el rode pepers
  • 3 zonnebloemolie

Stamp of maal de noten fijn. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en snijd de rode peper in ringetjes. Verhit de olie en fruit hierin de ui, knoflook, de helft van de peper en de gemalen noten op laag vuur.

2
2
  • 500 g spitskool
  • 1 tl koenjit
  • 1 tl ketoembar
  • 227 g bamboescheuten
  • 400 ml kokosmelk

Snijd de spitskool. Strooi de koenjit en de ketoembar erover, roer de spitskool en de bamboescheuten erdoor en schenk de kokosmelk erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten sudderen.

3
3
  • 250 g sperziebonen
  • 375 g tofu naturel

Maak de sperziebonen schoon en voeg die toe na 10 min. Snijd de tofu in kleine blokjes. Kook die de laatste 5 min. mee. Strooi voor het opdienen de rest van de rode pepers over de sajoer.

4
4

Lekker als onderdeel van een rijsttafel of gewoon met witte rijst.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.