Per­fect ge­roos­ter­de kip in drie stap­pen

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 380 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 60 min. wachten
(177)waardeer
hollands hoofdgerecht 4 personen
3 177

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie
Keukenspullen
  • braadslede

Bereiden

  1. Hele kip zowel aan binnen- als buitenkant inwrijven met olijfolie en een mengsel van versgemalen zout en peper. Kip op kamertemperatuur laten komen. Halve citroen erboven uitknijpen en beide citroenhelften (eventueel met knoflook en kruidentakjes) in buikholte van kip stoppen.
  2. De oven in: Oven en braadslede op 225 °C voorverwarmen. Scheut olie in hete braadslede gieten. Kip op borstzijde erin leggen en braadslede in midden van oven zetten. Oventemperatuur terugschakelen naar 175 °C. Kip na 20 min. omdraaien, zodat ook vel van borst bruin en knapperig wordt. Kip nog 30-40 min. roosteren. Af en toe met braadvet bedruipen om uitdroging te voorkomen. Vleesthermometer gebruiken of satépen in dikste deel van kip (bij dijbeen) steken om gaarheid te controleren. Als er roze vocht vrijkomt, kip terugzetten in oven. Na 10 min. opnieuw testen: pas bij helder sap is kip geheel gaar.
  3. De oven uit: Kip in aluminiumfolie verpakken en 10 min. laten rusten, zodat sappen zich weer goed in vlees verspreiden. Overtollig vet uit braadslede scheppen en flinke scheut wijn of bouillon erin schenken. Braadslede op matig vuur zetten en jus zachtjes laten inkoken. Met houten lepel aanbaksels goed losroeren. Jus op smaak brengen met citroensap, zout en peper.

Tip:

Met kruidenboter:In plaats van met olie. Meng een klont zachte roomboter met versgemalen peper, zout, een geperst teentje knoflook en wat fijngesneden kruiden zoals tijm, salie, rozemarijn of dragon. Smeer de kip hiermee in en doe ook wat kruidenboter in de buikholte. Rooster de kip vervolgens gaar zoals in het basisrecept.

Tip:

Smaakmakers:Maak het vel van de kippenborst voorzichtig los door vanaf het puntje bij de buikholte een hand tussen huid en borst te steken (indien nodig vel beetje opensnijden). Allerlei smaak- en geurmakers kunnen nu tussen het vlees en het vel worden gestopt, bijvoorbeeld kruidenboter of tapenade, plakjes knoflook, citroen- of sinaasappelschil, blaadjes basilicum of takjes kruiden.

Tip:

Kip en aardappels samen:Leg in een grote braadslede of ovenschaal de aardappelstukken om de kip heen. Ze hebben ongeveer evenveel tijd nodig en worden vanzelf krokant in het braadvet van de kip.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 380 kcal
  • eiwit 24 g
  • koolhydraten 0 g
  • vet 30 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer die wij niet ondersteunen, daarom werkt deze site niet optimaal. We raden je aan een andere browser(versie) te gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.