Per­fect ge­roos­ter­de kip in drie stap­pen

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 380 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 1 uur oventijd
(186)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht 4 personen
3 186

Ingrediënten

Handig als boodschappenlijstje
of om online te bestellen
Keukenspullen
  • braadslede
  • satéprikker

Bereiden

  1. Wrijf de kip zowel aan de binnen- als buitenkant in met de helft van de olijfolie en een mengsel van versgemalen peper en zout. Laat de kip op kamertemperatuur komen. Knijp de helft van de citroen erboven uit en stop beide citroenhelften met knoflook en kruidentakjes in de buikholte van de kip.
  2. Verwarm de oven en de braadslee voor op 225 °C. Giet de rest van de olie in de hete braadslede. Leg de kip op de borstzijde erin en zet de braadslede in het midden van de oven. Schakel de oventemperatuur terug naar 175 °C. Draai de kip na 20 min. om, zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt. Rooster de kip nog 30-40 min. Bedruip af en toe met braadvet om uitdroging te voorkomen. Steek een satéprikker in het dikste deel van de kip (bij dijbeen) om de gaarheid te controleren. Zet de kip terug in de oven als er roze vocht vrijkomt. Test na 10 min. opnieuw: pas bij helder sap is de kip geheel gaar.
  3. Verpak de kip in aluminiumfolie en laat 10 min. rusten, zodat de sappen zich weer goed in het vlees verspreiden. Schep het overtollig vet uit de braadslede en schenk de wijn of bouillon erin. Zet de braadslede op matig vuur en laat de jus zachtjes inkoken. Roer met een houten lepel de aanbaksels goed los. Breng de jus op smaak met peper, zout en citroensap.

variatietip:

Met kruidenboter, in plaats van met olie. Meng een klont zachte roomboter met versgemalen peper, zout, een geperst teentje knoflook en wat fijngesneden kruiden zoals tijm, salie, rozemarijn of dragon. Smeer de kip hiermee in en doe ook wat kruidenboter in de buikholte. Rooster de kip vervolgens gaar zoals in het basisrecept.

variatietip:

Smaakmakers: maak het vel van de kippenborst voorzichtig los door vanaf het puntje bij de buikholte een hand tussen huid en borst te steken (indien nodig vel beetje opensnijden). Allerlei smaak- en geurmakers kunnen nu tussen het vlees en het vel worden gestopt, bijvoorbeeld kruidenboter of tapenade, plakjes knoflook, citroen- of sinaasappelschil, blaadjes basilicum of takjes kruiden.

combinatietip:

Kip en aardappels samen: leg in een grote braadslede of ovenschaal de aardappelstukken om de kip heen. Ze hebben ongeveer evenveel tijd nodig en worden vanzelf krokant in het braadvet van de kip.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 380 kcal
  • eiwit 24 g
  • vet 30 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Perfect geroosterde kip in drie stappen

terug naar recept

Per­fect ge­roos­ter­de kip in drie stap­pen

1
1
  • 1 hele kip
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl grof zeezout

Wrijf de kip zowel aan de binnen- als buitenkant in met olijfolie en een mengsel van versgemalen peper en zout. Laat de kip op kamertemperatuur komen.

2
2
  • 1 citroen
  • 3 tenen knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn

Knijp de helft van de citroen erboven uit en stop beide citroenhelften met de knoflook en kruidentakjes in de buikholte van de kip.

3
3

Verwarm de oven en de braadslee voor op 225 °C.

4
4
  • 2 el olijfolie

Giet een scheut olie in de hete braadslede. Leg de kip op de borstzijde erin en zet de braadslede in het midden van de oven.

5
5

Schakel de oventemperatuur terug naar 175 °C.

6
6

Draai de kip na 20 min. om, zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt. Rooster de kip nog 30-40 min.

7
7

Bedruip af en toe met braadvet om uitdroging te voorkomen.

8
8

Steek een satéprikker in het dikste deel van de kip (bij dijbeen) om de gaarheid te controleren.

9
9

Zet de kip terug in de oven als er roze vocht vrijkomt. Test na 10 min. opnieuw: pas bij helder sap is de kip geheel gaar.

10
10

Verpak de kip in aluminiumfolie en laat 10 min. rusten, zodat de sappen zich weer goed in het vlees verspreiden.

11
11
  • 100 ml witte wijn

Schep het overtollig vet uit de braadslede en schenk de wijn of bouillon erin.

12
12

Zet de braadslede op matig vuur en laat de jus zachtjes inkoken.

13
13

Roer met een houten lepel de aanbaksels goed los. Breng de jus op smaak met peper, zout en citroensap.

variatietip:

Met kruidenboter, in plaats van met olie. Meng een klont zachte roomboter met versgemalen peper, zout, een geperst teentje knoflook en wat fijngesneden kruiden zoals tijm, salie, rozemarijn of dragon. Smeer de kip hiermee in en doe ook wat kruidenboter in de buikholte. Rooster de kip vervolgens gaar zoals in het basisrecept.

variatietip:

Smaakmakers: maak het vel van de kippenborst voorzichtig los door vanaf het puntje bij de buikholte een hand tussen huid en borst te steken (indien nodig vel beetje opensnijden). Allerlei smaak- en geurmakers kunnen nu tussen het vlees en het vel worden gestopt, bijvoorbeeld kruidenboter of tapenade, plakjes knoflook, citroen- of sinaasappelschil, blaadjes basilicum of takjes kruiden.

combinatietip:

Kip en aardappels samen: leg in een grote braadslede of ovenschaal de aardappelstukken om de kip heen. Ze hebben ongeveer evenveel tijd nodig en worden vanzelf krokant in het braadvet van de kip.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.