Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer, daarom werkt deze site niet optimaal.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.

Olie­bol­len

(514)waardeer
Een lekker hollands recept. Het vegetarische hapje bevat de volgende ingrediënten: ei, melk, bloem, gedroogde gist, suiker, kaneel, zout, frituurolie, poedersuiker, Vulling (optioneel):, citroen, friszure appel (bijv. jonagold), rozijnen, krenten en sukade Hollands hapje 25 stuks 170 kcal
3 514

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie
Keukenspullen
  • frituurpan
  • ijsbolletjeslepel

Bereiden

Laat het ei en de melk op kamertemperatuur komen. Houd 1 el van de bloem apart. Doe voor het basisbeslag de rest van de bloem in een beslagkom en schep de gist, suiker, kaneel en 1 tl zout erdoor. Klop het ei los. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het losgeklopte ei erin. Schenk al roerend met een houten lepel of kloppend met een mixer de melk erbij. Blijf roeren of kloppen tot een glad beslag ontstaat. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het oliebollenbeslag op een warme, tochtvrije plaats 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

Rasp voor de vulling de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Besprenkel de blokjes appel in een kom met citroensap en schud ze om met het citroenrasp, de rozijnen, krenten, sukade en 1 el bloem. Roer de vulling door het beslag en laat rijzen (zie hierboven).

Verhit in een frituurpan de olie tot 175 °C. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete frituurolie glijden door de tang boven de olie in te knijpen. Frituur 4-5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Keer de oliebollen halverwege de baktijd, als ze dat niet vanzelf doen. Neem de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een met keukenpapier bekleed vergiet uitlekken. Laat de frituurolie eerst weer op juiste temperatuur komen, alvorens de volgende serie oliebollen te bakken. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Tip

Oliebollen heten niets voor niets oliebollen. Bak ze liever in frituurolie dan in frituurvet, en zeker niet in vast frituurvet. Als de oliebollen wat afkoelen stolt frituurvet namelijk als een dun laagje rond de oliebollen. Dat geeft een naar mondgevoel, vooral bij koude oliebollen. Frituurolie blijft gewoon vloeibaar en dat zorgt voor lekkere oliebollen, bij elke serveertemperatuur.

Tip

Oliebollen kunt u prima enkele dagen van tevoren bakken. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast of vries ze in. Leg ze voor serveren in een ovenvaste schaal, die je losjes afdekt met aluminiumfolie en warm ze op in een voorverwarmde oven van 175 °C. Gekoelde oliebollen hebben 10-15 min. nodig om warm te worden, bevroren oliebollen zo'n 5 min. langer.

Voedingswaarden (per stuk)
  • Energie 170 kcal
  • Eiwit 4 g
  • Vet 5 g
  • Koolhydraten 26 g
Tags