Doe de melk met de boter in een pan en verwarm op laag vuur tot lauwwarm (ca. 37 °C) en tot de boter is gesmolten. Giet in een ruime kom. Splits het ei. Bewaar het eiwit en klop de dooier door de melk.
Zeef de boekweit en bloem erboven en klop met een garde tot een glad beslag. Meng de gist en suiker erdoor. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek staan. Het beslag moet dan iets gerezen zijn en er moeten bubbels in zijn ontstaan.
Klop het eiwit met een handmixer stijf en spatel het met het zout door het beslag.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Bestrijk licht met olie. Maak de blini’s met 1 el per stuk. Zorg ervoor dat de pan niet te vol raakt. Draai de blini’s om als de bovenkant gestold is en er bubbeltjes zichtbaar zijn. Bak dan de andere kant nog 1 min. en schep op een schaal. Houd ze warm onder een schone theedoek terwijl je de rest van het beslag bakt.
Blini's
Blini's: traditionele Russische boekweitpannenkoeken die men oorspronkelijk at aan de vooravond van de vastenmaand. Beleg met klassieke toppings als zure room, gerookte zalm en kaviaar. Of varieer met parmaham, paddenstoelen, lemoncurd of chocoladesaus.
- bereidingstipAls je geen thermometer hebt: de melk moet tot handwarm verwarmd worden.
- bereidingstipGebruik twee koekenpannen als je wat sneller wilt bakken.
- bewaartipJe kunt de gebakken blini’s ook invriezen. Ontdooi ze in de pan of in de magnetron.
- achtergrondinfoBlini’s kunnen met van alles worden belegd. Klassieke toppings zijn zure room, gerookte zalm, kaviaar of biet met groene kruiden zoals dille of bieslook. Maar de opties zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan parmaham, rivierkreeftjes, gebakken paddenstoelen enzovoorts. Of maak er een zoete snack van met bijvoorbeeld marmelade, lemoncurd of chocoladesaus. Blini’s zijn gegiste boekweitpannenkoeken uit Rusland. Buiten Rusland hebben we het meestal over de kleine variant maar in Oost-Europa worden ze ook groot gegeten. Traditioneel eet men blini’s aan het eind van de winter, vlak voor de vastenmaand.
- achtergrondinfoBlini’s zijn gegiste boekweitpannenkoeken uit Rusland. Buiten Rusland hebben we het meestal over de kleine variant maar in Oost-Europa worden ze ook groot gegeten. Traditioneel eet men blini’s aan het eind van de winter, vlak voor de vastenmaand.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Blini's
Blini's: traditionele Russische boekweitpannenkoeken die men oorspronkelijk at aan de vooravond van de vastenmaand. Beleg met klassieke toppings als zure room, gerookte zalm en kaviaar. Of varieer met parmaham, paddenstoelen, lemoncurd of chocoladesaus.

40 personen
40 kcal
50 min. bereiden
1 min. wachten
Aan de slag
Doe de melk met de boter in een pan en verwarm op laag vuur tot lauwwarm (ca. 37 °C) en tot de boter is gesmolten. Giet in een ruime kom. Splits het ei. Bewaar het eiwit en klop de dooier door de melk.
Zeef de boekweit en bloem erboven en klop met een garde tot een glad beslag. Meng de gist en suiker erdoor. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek staan. Het beslag moet dan iets gerezen zijn en er moeten bubbels in zijn ontstaan.
Klop het eiwit met een handmixer stijf en spatel het met het zout door het beslag.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Bestrijk licht met olie. Maak de blini’s met 1 el per stuk. Zorg ervoor dat de pan niet te vol raakt. Draai de blini’s om als de bovenkant gestold is en er bubbeltjes zichtbaar zijn. Bak dan de andere kant nog 1 min. en schep op een schaal. Houd ze warm onder een schone theedoek terwijl je de rest van het beslag bakt.
bereidingstip:Als je geen thermometer hebt: de melk moet tot handwarm verwarmd worden.
bereidingstip:Gebruik twee koekenpannen als je wat sneller wilt bakken.
bewaartip:Je kunt de gebakken blini’s ook invriezen. Ontdooi ze in de pan of in de magnetron.
achtergrondinfo:Blini’s kunnen met van alles worden belegd. Klassieke toppings zijn zure room, gerookte zalm, kaviaar of biet met groene kruiden zoals dille of bieslook. Maar de opties zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan parmaham, rivierkreeftjes, gebakken paddenstoelen enzovoorts. Of maak er een zoete snack van met bijvoorbeeld marmelade, lemoncurd of chocoladesaus. Blini’s zijn gegiste boekweitpannenkoeken uit Rusland. Buiten Rusland hebben we het meestal over de kleine variant maar in Oost-Europa worden ze ook groot gegeten. Traditioneel eet men blini’s aan het eind van de winter, vlak voor de vastenmaand.
achtergrondinfo:Blini’s zijn gegiste boekweitpannenkoeken uit Rusland. Buiten Rusland hebben we het meestal over de kleine variant maar in Oost-Europa worden ze ook groot gegeten. Traditioneel eet men blini’s aan het eind van de winter, vlak voor de vastenmaand.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 40 personen)
290 ml volle melk
40 g ongezouten roomboter
1 middelgroot ei
70 g boekweitmeel
100 g patentbloem
1 tl gedroogde gist
½ tl kristalsuiker
½ tl zout
3 el zonnebloemolie
Dit heb je nodig
vershoudfolie
handmixer