Do­nuts

Echte Americain sweethearts, deze donuts. En zelfgemaakt nóg lekkerder!

(37)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
amerikaans gebak Echte Americain sweethearts, deze donuts. En zelfgemaakt nóg lekkerder! 15 stuks
3 37

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staande mixer met deeghaken
  • theedoek
  • deegroller
  • portioneerring of glas (Ø 9 cm)
  • gladde spuitmond (Ø 3 cm)
  • frituurpan

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Doe 100 ml melk, gist en de helft van de suiker in een kommetje en laat 4 min. staan. Meng ondertussen de rest van de suiker, de bloem en het zout in een ruime kom. Splits de eieren; de eiwitten worden niet gebruikt. Voeg de eidooiers, de rest van de melk, het gistmengsel en de boter toe en kneed door elkaar.
  2. Kneed het deeg 5 min. op een met bloem bestoven werkblad of in een staande mixer met deeghaken op middelhoge snelheid, tot een zacht en soepel deeg. Leg het deeg in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het op een warme plaats 1.5 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  3. Haal het deeg uit de kom en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de portioneerring zoveel mogelijk cirkels uit. Rol het achtergebleven deeg tot een bal.
  4. Rol opnieuw uit tot een lap van 1 cm en steek er weer zoveel mogelijk cirkels uit tot het deeg op is. Maak met de spuitmond kleine openingen in het midden van de cirkels. Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Dek ze af met een stuk met olie bestreken vershoudfolie en laat ze nog 30 min. rijzen.
  5. Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Frituur de donuts per 3 in ca. 2 min goudbruin. Keer halverwege. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de warme donuts aan beide kanten met de poedersuiker.

variatietip:

Doop afgekoelde, ongesuikerde donuts in chocoladeglazuur (zakje 100 g) of roze of witte glazuur (zakje 125 g). Bestrooi eventueel met hagelslag, vlokken, minifeest of discodip.

bewaartip:

Je kunt het deeg 1 dag van tevoren maken. Maak van het deeg een bal, wikkel in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast.

video

Fri­tu­ren

Instructievideo - 01:34 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 240 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 28 g
  • vet 12 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 85 mg
  • vezels 1 g
Tags

Donuts

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Do­nuts

1
1
  • 100 ml volle melk
  • 7 g gist
  • 1 el kristalsuiker

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Doe de melk, gist en suiker in een kommetje en laat 4 min. staan.

2
2
  • 1 el kristalsuiker
  • 400 g tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 2 eieren

Meng ondertussen de rest van de suiker, de bloem en het zout in een ruime kom. Splits de eieren; de eiwitten worden niet gebruikt.

3
3
  • 140 ml volle melk
  • 40 boter

Voeg de eidooiers, de rest van de melk, het gistmengsel en de boter toe en kneed door elkaar.

4
4
  • 2 g tarwebloem

Kneed het deeg 5 min. op een met bloem bestoven werkblad of in een staande mixer met deeghaken op middelhoge snelheid, tot een zacht en soepel deeg.

5
5
  • 2 el zonnebloemolie

Leg het deeg in een met olie ingevette kom.

6
6

Dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het op een warme plaats 1.5 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.

7
7
  • 2 g tarwebloem

Haal het deeg uit de kom en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik.

8
8

Steek er met de portioneerring zoveel mogelijk cirkels uit. Rol het achtergebleven deeg tot een bal.

9
9

Rol opnieuw uit tot een lap van 1 cm en steek er weer zoveel mogelijk cirkels uit tot het deeg op is.

10
10

Maak met de spuitmond kleine openingen in het midden van de cirkels.

11
11
  • 2 el zonnebloemolie

Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Dek ze af met een stuk met olie bestreken vershoudfolie en laat ze nog 30 min. rijzen.

12
12
  • 1 liter zonnebloemolie

Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Frituur de donuts per 3 in ca. 2 min goudbruin. Keer halverwege.

Frituren

Instructievideo

01:34 min.

13
13
  • 100 g poedersuiker

Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de warme donuts aan beide kanten met de poedersuiker.

variatietip:

Doop afgekoelde, ongesuikerde donuts in chocoladeglazuur (zakje 100 g) of roze of witte glazuur (zakje 125 g). Bestrooi eventueel met hagelslag, vlokken, minifeest of discodip.

bewaartip:

Je kunt het deeg 1 dag van tevoren maken. Maak van het deeg een bal, wikkel in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.