Saf­fraan­brood­jes

De saffraan is de smaakmaker in deze broodjes. De cranberry’s zorgen voor een zoetje.

  • bijgerecht
  • 12 stuks
  • 240 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 10 min. oventijd
(45)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
scandinavisch bijgerecht De saffraan is de smaakmaker in deze broodjes. De cranberry’s zorgen voor een zoetje. 12 stuks
4 45

Ingrediënten

Keukenspullen
  • mixer met deeghaken

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de melk tot lauw. Neem van het vuur. Doe de gist, saffraan en 15 g suiker in een kom. Voeg de melk toe, roer door en laat 10 min. staan. Zeef ondertussen de bloem boven een ruime kom. Voeg het melkmengsel, de rest van de suiker, het zout, 1 ei, de boter en de cranberry's toe. Kneed met de hand in 15 min., of met een mixer met deeghaken in 10 min., tot een samenhangend deeg.
  2. Vet een kom in met boter. Leg het deeg erin, dek af met vershoudfolie en laat 1 uur en 30 min. rijzen op een droge, warme plek tot het in volume is verdubbeld. Kneed het deeg door. Maak er 12 rolletjes van 15 cm van in de vorm van een S. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met 2.5 cm tussenruimte. Dek af met ingevet vershoudfolie en laat op een droge, warme plek nog 30 min. rijzen.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Klop het andere ei los met het water. Verwijder de vershoudfolie. Bestrijk de broodjes met het eimengsel. Bak ze in ca. 10 min. goudbruin en gaar. Serveer lauw of koud.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 240 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 40 g
  • vet 5 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 154 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Saffraanbroodjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Saf­fraan­brood­jes

1
  • 250 ml volle melk
  • 7 g gist
  • 0.05 g saffraan
  • 15 g fijne kristalsuiker

Verwarm de melk tot lauw. Neem van het vuur. Doe de gist, saffraan en suiker in een kom. Voeg de melk toe, roer door en laat 10 min. staan.

2
  • 500 g bloem
  • 85 g fijne kristalsuiker
  • 2 tl zout
  • 1 ei
  • 50 g boter
  • 150 g gedroogde cranberry's

Zeef ondertussen de bloem boven een ruime kom. Voeg het melkmengsel, de suiker, het zout, ei, de boter en de cranberry's toe.

3

Kneed met de hand in 15 min., of met een mixer met deeghaken in 10 min., tot een samenhangend deeg.

Tip: Als het deeg te vochtig of te droog is, kun je meer bloem of melk toevoegen.

4
  • 2 g boter

Vet een kom in met boter. Leg het deeg erin, dek af met vershoudfolie en laat 1 uur en 30 min. rijzen op een droge, warme plek tot het in volume is verdubbeld.

5

Kneed het deeg door. Maak er 12 rolletjes van 15 cm van in de vorm van een S. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met 2.5 cm tussenruimte.

6

Dek af met ingevet vershoudfolie en laat op een droge, warme plek nog 30 min. rijzen.

Tip: Bestrijk de vershoudfolie met boter, zodat het niet blijft plakken aan het deeg.

7

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C.

8
  • 1 ei
  • 1 el kraanwater

Klop het andere ei los met het water. Verwijder de vershoudfolie. Bestrijk de broodjes met het eimengsel.

9

Bak ze in ca. 10 min. goudbruin en gaar. Serveer lauw of koud. Lekker!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.