Brui­ne bo­nen met spek in to­ma­ten­saus

De Hollandse bruine boon doet het fantastisch in een stoofschotel met spek en tomaat.

(6)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
bijgerecht De Hollandse bruine boon doet het fantastisch in een stoofschotel met spek en tomaat. 4 personen
3 6

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • stoofpan of een pan met dikke bodem en een deksel

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de bonen in een ruime schaal en schenk er zo veel water bij tot ze ruim onder water staan. Laat minimaal 12 uur weken.
  2. Giet de bonen af en doe ze in de pan. Snijd de knoflook in plakjes. Voeg de knoflook samen met de tomatenblokjes, rozemarijntakjes, spekreepjes, bouillontablet en het water toe. Roer goed door. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof de bonen met de deksel op de pan in 2 uur gaar. Roer af en toe. Proef of de bonen gaar zijn en laat eventueel nog wat langer doorkoken zonder de deksel op de pan.

bereidingstip:

Je kunt de avond van tevoren al water bij de bonen schenken, zodat ze de hele nacht kunnen weken. Snelle versie zonder weken? Gebruik bonen uit blik en stoof het gerecht 20 min. zonder de deksel op de pan.

combinatietip:

Lekker met braadworstjes en een groene salade.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 435 kcal
  • eiwit 26 g
  • koolhydraten 44 g
  • vet 12 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 1.465 mg
  • vezels 24 g
Tags
Ook te zien in

Bruine bonen met spek in tomatensaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Brui­ne bo­nen met spek in to­ma­ten­saus

1
1
  • 325 g gedroogde bruine bonen

Doe de bonen in een ruime schaal en schenk er zo veel water bij tot ze ruim onder water staan. Laat minimaal 12 uur weken.

2
2
  • 2 tenen knoflook

Giet de bonen af en doe ze in de pan. Snijd de knoflook in plakjes.

3
3
  • 800 g tomatenblokjes
  • 15 g rozemarijn
  • 200 g magere spekreepjes
  • 1 runderbouillontablet
  • 200 ml water

Voeg de knoflook samen met de tomatenblokjes, rozemarijntakjes, spekreepjes, bouillontablet en het water toe. Roer goed door.

4
4

Breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof de bonen met de deksel op de pan in 2 uur gaar. Roer af en toe.

5
5

Proef of de bonen gaar zijn en laat eventueel nog wat langer doorkoken zonder de deksel op de pan.

bereidingstip:

Je kunt de avond van tevoren al water bij de bonen schenken, zodat ze de hele nacht kunnen weken. Snelle versie zonder weken? Gebruik bonen uit blik en stoof het gerecht 20 min. zonder de deksel op de pan.

combinatietip:

Lekker met braadworstjes en een groene salade.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.