Gra­vlax

Gepekelde zalm met zout, suiker, dille en jenever.

  • bijgerecht
  • 12 stuks
  • 115 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 12 uur wachten
(0)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
bijgerecht Gepekelde zalm met zout, suiker, dille en jenever. 12 stuks
0

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal
  • vershoudfolie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Was en droog de zalm goed. Meng het zout, de suiker, de kruiden en de jenever. Pak een diepe ovenschaal die in je koelkast past en verdeel een laag van de pekel over de bodem. Leg de vis erin, met de huidkant naar boven, en verdeel er nog een laag pekel over.
  2. Bedek met folie en leg er iets zwaars op. Zet in de koelkast en laat 12-48 uur staan. Check na 12 en 24 uur hoe het met je zalm gaat. Hoe dikker het stuk is, hoe langer je het moet pekelen. Houd ca. 12 uur per 2 cm dikte aan. Als je na 12 uur tevreden bent met het resultaat (de vis is steviger en compacter), spoel dan de rest van het zout van de vis. Droog goed af. Wikkel in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Het blijft minimaal een week goed. Je kunt de zalm ook invriezen, dan blijft het maandenlang goed.

Tip:

Bron: Instock cooking.

video

Instock - pe­ke­len

Allerhande kookt met... - 04:37 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 115 kcal
  • eiwit 11 g
  • koolhydraten 2 g
  • vet 7 g
    waarvan verzadigd 1 g
  • natrium 530 mg
Tags

Gravlax

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Gra­vlax

1
1
  • 600 g zalm
  • 100 g grof zeezout
  • 100 g suiker
  • 15 g verse dille
  • 2½ el jenever

Was en droog de zalm goed. Meng het zout, de suiker, de kruiden en de jenever.

2
2

Pak een diepe ovenschaal die in je koelkast past en verdeel een laag van de pekel over de bodem.

3
3

Leg de vis erin, met de huidkant naar boven, en verdeel er nog een laag pekel over.

4
4

Bedek met folie en leg er iets zwaars op. Zet in de koelkast en laat 12-48 uur staan.

5
5

Check na 12 en 24 uur hoe het met je zalm gaat. Hoe dikker het stuk is, hoe langer je het moet pekelen. Houd ca. 12 uur per 2 cm dikte aan.

6
6

Als je na 12 uur tevreden bent met het resultaat (de vis is steviger en compacter), spoel dan de rest van het zout van de vis.

7
7

Droog goed af. Wikkel in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Het blijft minimaal een week goed. Je kunt de zalm ook invriezen, dan blijft het maandenlang goed.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.