Su­per­t­ri­f­le met cus­tard, ba­na­nen­ca­ke en ka­ra­mel

Romige custard, bananencake, meringues: elke laag van deze heerlijke trifle is een feestje!

  • nagerecht
  • 16 personen
  • 590 kcal voedingswaarden
    • 50 min. bereiden
    • 5 u. 30 min. wachten
    • 1 uur oventijd
(51)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Romige custard, bananencake, meringues: elke laag van deze heerlijke trifle is een feestje! 16 personen
3 51

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier
  • cakevorm 30 cm
  • handmixer
  • sateprikker
  • trifleschaal

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Pel en prak 2 bananen. Doe de boter en crème fraîche in een kom en klop met een mixer licht en luchtig. Meng een voor een 3 eieren en daarna de cakemix erdoor. Schep de bananenpuree door het beslag. Verdeel over de cakevorm en bak in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 min. op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de cake 30 min. afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster.
  2. Splits de rest van de eieren en doe de dooiers in een kom. De eiwitten worden niet gebruikt. Meng de melk met de custard en suiker.
  3. Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het vanillestokje, -merg en de helft van de slagroom in een pan en verwarm al roerend met een garde op laag vuur tot tegen de kook aan. Verwijder het vanillestokje.
  4. Schenk al roerend het custardmengsel bij het slagroommengsel en breng al roerend aan de kook. Laat 3 min. zachtjes koken. Meng 1 soeplepel hete custard al roerend door de eidooiers en schenk al roerend terug in de pan. Verwarm nog 3 min. op laag vuur.
  5. Neem de pan van het vuur en zet in een laag koud water in de gootsteen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer regelmatig.
  6. Snijd ondertussen de bananencake in plakken van ½ cm breed. Verdeel de helft van de plakken over de bodem van de trifleschaal en druk goed aan, zodat er geen kieren tussen zitten. Verdeel de caramel pasta over de cake en dek af met de rest van de cakeplakjes. Besprenkel met de Malibu. Verkruimel de meringues erover. Verdeel de custard erover, dek af en zet minimaal 4 uur in de koelkast.
  7. Snijd de rest van de bananen in plakjes en verdeel over de custard. Klop de rest van de slagroom stijf, verkruimel de meringues en spatel deze door de slagroom. Verdeel over de custard. Bestrooi met de kaneel en garneer met de parels.

bereidingstip:

Je kunt de cake 2 dagen van tevoren bakken. De trifle kun je t/m stap 6 een dag van tevoren maken. Ga vlak voor het serveren verder met stap 7.

variatietip:

Eten er kinderen mee? Vervang de Malibu door karamelsiroop voor in de koffie (fles 250 ml, Douwe Egberts).

Tip:

Dit dessert is ook perfect om te serveren als je veel gasten krijgt met oud en nieuw.

bewaartip:

Trifle over? De volgende dag smaakt hij nog heel goed! Bewaar de trifle afgedekt in de koelkast.

video

Va­nil­le­stok­jes ver­wer­ken

Instructievideo - 00:48 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 590 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 44 g
  • vet 42 g
    waarvan verzadigd 23 g
  • natrium 180 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Supertrifle met custard, bananencake en karamel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Su­per­t­ri­f­le met cus­tard, ba­na­nen­ca­ke en ka­ra­mel

1
1

Verwarm de oven voor op 170 °C.

2
2
  • ½ el olie om in te vetten

Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier.

3
3
  • 2 rijpe bananen
  • 100 g boter
  • 125 g crème fraîche

Pel en prak de bananen. Doe de boter en crème fraîche in een kom en klop met een mixer licht en luchtig.

4
4
  • 3 eieren
  • 400 g cakemix

Meng een voor een de eieren en daarna de cakemix erdoor. Schep de bananenpuree door het beslag.

5
5

Verdeel over de cakevorm en bak in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 min. op gaarheid met een satéprikker.

6
6

Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de cake 30 min. afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster.

7
7
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 65 g custard
  • 50 g basterdsuiker

Splits de eieren en doe de dooiers in een kom. De eiwitten worden niet gebruikt. Meng de melk met de custard en suiker.

Eieren splitsen

Instructievideo

00:36 min.

8
8
  • 1 vanillestokje

Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit.

Vanillestokjes verwerken

Instructievideo

00:48 min.

9
9
  • ½ liter slagroom

Doe het vanillestokje, -merg en de slagroom in een pan en verwarm al roerend met een garde op laag vuur tot tegen de kook aan.

10
10

Verwijder het vanillestokje. Schenk al roerend het custardmengsel bij het slagroommengsel en breng al roerend aan de kook. Laat 3 min. zacht koken.

11
11

Meng 1 soeplepel hete custard al roerend door de eidooiers en schenk al roerend terug in de pan. Verwarm nog 3 min. op laag vuur.

12
12

Neem de pan van het vuur en zet in een laag koud water in de gootsteen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer regelmatig.

13
13

Snijd ondertussen de bananencake in plakken van ½ cm breed.

14
14

Verdeel de helft van de plakken over de bodem van de trifleschaal en druk goed aan, zodat er geen kieren tussen zitten.

15
15
  • 200 g seasalt caramel pasta
  • 75 ml Malibu

Verdeel de caramel pasta over de cake en dek af met de rest van de cakeplakjes. Besprenkel met de Malibu.

16
16
  • 2 meringues vanille met karamel

Verkruimel de meringues erover. Verdeel de custard erover, dek af en zet minimaal 4 uur in de koelkast.

17
17
  • 3 rijpe bananen

Snijd de bananen in plakjes en verdeel over de custard.

18
18
  • ½ liter slagroom
  • 2 meringues vanille met karamel

Klop de slagroom stijf, verkruimel de meringues en spatel deze door de slagroom.

19
19
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 42 g zachte zilveren parels

Verdeel over de custard. Bestrooi met de kaneel en garneer met de parels.

bereidingstip:

Je kunt de cake 2 dagen van tevoren bakken. De trifle kun je t/m stap 6 een dag van tevoren maken. Ga vlak voor het serveren verder met stap 7.

variatietip:

Eten er kinderen mee? Vervang de Malibu door karamelsiroop voor in de koffie (fles 250 ml, Douwe Egberts).

bewaartip:

Trifle over? De volgende dag smaakt hij nog heel goed! Bewaar de trifle afgedekt in de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.