Lang­zaam ge­gaar­de een­den­borst­fi­let met sja­lot­ten­jus

De verrassende jus met pastis en anijszaad maakt van deze eend een Franse 'canard'.

(26)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht De verrassende jus met pastis en anijszaad maakt van deze eend een Franse 'canard'. 4 personen
4 26

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • vijzel
  • ovenschaal (20 x 30)
  • bakplaat
  • bakpapier
  • aluminiumfolie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 80 °C. Snijd ondertussen een ruitpatroon in de vetlaag van de eendenborstfilets. Doe 2 el venkelzaad, het anijszaad, de peper en rozemarijn in de vijzel en stamp fijn. Wrijf de vetkant van de eend ermee in en bestrooi met zout. Laat de eend op kamer temperatuur komen. Snijd ondertussen de sjalotten in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de eendenborstfilets op de vetlaag 5 min. op middelhoog vuur. Neem uit de pan en leg met de vetkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat of in de ovenschaal. Bewaar 2 el van het bakvet in de pan. Laat de eendenborstfilet in het midden van de oven nog ca. 45 min. langzaam garen. Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 10 min. rusten.
  3. Verhit ondertussen het bakvet in de koekenpan en bak de sjalot, knoflook, tijm, het laurierblaadje en de rest van het venkelzaad en 10 min. op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg de bloem toe en laat in 2 min. gaar worden. Voeg de pastis toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg de vleesfond toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in 5 min. inkoken tot een gebonden jus. Roer regelmatig. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verwijder het laurierblaadje. Laat de eendenborstfilets heel of snijd ze in plakjes. Serveer met de jus.

combinatietip:

Lekker met de perfecte aardappelpuree (het recept vind je elders op ah.nl/allerhande). Het gerecht is dan niet meer lactosevrij.

video

Knof­look snij­den

Instructievideo - 00:57 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 485 kcal
  • eiwit 36 g
  • koolhydraten 10 g
  • vet 31 g
    waarvan verzadigd 13 g
  • natrium 325 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Langzaam gegaarde eendenborstfilet met sjalottenjus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Lang­zaam ge­gaar­de een­den­borst­fi­let met sja­lot­ten­jus

1
1
  • 4 eendenborstfilets

Verwarm de oven voor op 80 °C. Snijd ondertussen een ruitpatroon in de vetlaag van de eendenborstfilets.

2
2
  • 2 el venkelzaad
  • ½ el anijszaad
  • ½ el 4 seizoenenpeper
  • ½ el gedroogde rozemarijn

Doe het venkelzaad, anijszaad, de peper en rozemarijn in de vijzel en stamp fijn.

3
3

Wrijf de vetkant van de eend ermee in en bestrooi met zout. Laat de eend op kamertemperatuur komen.

4
4
  • 8 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 6 takjes tijm

Snijd ondertussen de sjalotten in halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

5
5

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de eendenborstfilets op de vetlaag 5 min. op middelhoog vuur.

6
6

Neem uit de pan en leg met de vetkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat of in de ovenschaal. Bewaar 2 el van het bakvet in de pan.

7
7

Laat de eendenborstfilet in het midden van de oven nog ca. 45 min. langzaam garen. Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 10 min. rusten.

8
8
  • 1 laurierblaadje
  • 2 el venkelzaad

Verhit ondertussen het bakvet in de koekenpan en bak de sjalot, knoflook, tijm, het laurierblaadje en de rest van het venkelzaad en 10 min. op laag vuur. Roer regelmatig.

9
9
  • 3 el bloem
  • 30 ml pastis

Voeg de bloem toe en laat in 2 min. gaar worden. Voeg de pastis toe en roer tot deze is opgenomen.

10
10
  • 380 ml vleesfond

Voeg de vleesfond toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in 5 min. inkoken tot een gebonden jus. Roer regelmatig.

11
11

Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verwijder het laurierblaadje.

12
12

Laat de eendenborstfilets heel of snijd ze in plakjes. Serveer met de jus.

combinatietip:

Lekker met de perfecte aardappelpuree (het recept vind je elders op ah.nl/allerhande). Het gerecht is dan niet meer lactosevrij.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.