Ser­gio Her­mans zee­kraal­ri­sot­to

Sergio Herman (bekend geworden met sterrenrestaurant Oud Sluis): ‘Ik laat me graag inspireren door andere eetculturen, maar maak altijd de link met Zeeland.’

(41)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Sergio Herman (bekend geworden met sterrenrestaurant Oud Sluis): ‘Ik laat me graag inspireren door andere eetculturen, maar maak altijd de link met Zeeland.’ 4 personen
3 41

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Rasp anderhalve citroen en pers een helft uit. Maak eerst de kappertjesvinaigrette: doe de kappertjes, fijngesneden olijven, 40 g gesnipperde sjalot en de fijngesneden peterselie in een kom. Voeg de rodewijnazijn, de olijfolie, het citroensap en 1/3 van het rasp toe een roer goed door. Zet apart tot gebruik.
  2. Fruit de gesnipperde sjalot en de fijngesneden knoflook 3 min. in de olijfolie. Doe de rijst erbij en bak 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg scheut voor scheut de bouillon toe tot de rijst bijna gaar is. Dit duurt ca. 20 min.
  3. Proef tussendoor: de rijst moet zacht zijn, maar nog een beetje beet hebben. Snijd de zeekraal klein en houd de topjes apart. Neem de pan van het vuur. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas, boter, room en de rest van de olijfolie toe en laat 10 min. afgedekt staan.
  4. Voeg 50 g kappertjesvinaigrette en de zeekraal (niet de topjes) toe en roer voorzichtig door. Verdeel de risotto over 4 borden en steek er de topjes zeekraal in. Breng extra op smaak met het citroenrasp. Bepoeder met een piepklein beetje versgemalen koffie.

variatietip:

De vinaigrette die je overhoudt, is lekker bij gebakken vis of kort gekookte bloemkoolroosjes.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 425 kcal
  • eiwit 10 g
  • koolhydraten 32 g
  • vet 26 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 1.335 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Sergio Hermans zeekraalrisotto

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ser­gio Her­mans zee­kraal­ri­sot­to

1
  • 2 citroenen

Rasp anderhalve citroen en pers een helft uit.

2
  • 40 g kappertjes
  • 40 g groene olijven
  • 40 g sjalotten
  • 1 el platte peterselie

Maak eerst de kappertjesvinaigrette: doe de kappertjes, fijngesneden olijven, 40 g gesnipperde sjalot en de fijngesneden peterselie in een kom.

3
  • 2 el rodewijnazijn
  • 6 el olijfolie

Voeg de rodewijnazijn, de olijfolie, het citroensap en 1/3 van het rasp toe een roer goed door. Zet apart tot gebruik.

4
  • 2 el sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 150 g risottorijst

Fruit de gesnipperde sjalot en de fijngesneden knoflook 3 min. in de olijfolie. Doe de rijst erbij en bak 3 min. mee tot de korrels glazig zijn.

5
  • 150 ml witte wijn
  • ½ liter hete kippenbouillon

Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg scheut voor scheut de bouillon toe tot de rijst bijna gaar is. Dit duurt ca. 20 min.

6
  • 220 g zeekraal

Proef tussendoor: de rijst moet zacht zijn, maar nog een beetje beet hebben. Snijd de zeekraal klein en houd de topjes apart.

7
  • 5 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 el gezouten boter
  • 50 ml room

Neem de pan van het vuur. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas, boter, room en de rest van de olijfolie toe en laat 10 min. afgedekt staan.

8

Voeg 50 g kappertjesvinaigrette en de zeekraal (niet de topjes) toe en roer voorzichtig door.

9

Verdeel de risotto over 4 borden en steek er de topjes zeekraal in. Breng extra op smaak met het citroenrasp.

10
  • 20 g versgemalen koffie

Bepoeder met een piepklein beetje versgemalen koffie. Lekker!

variatietip:

De vinaigrette die je overhoudt, is lekker bij gebakken vis of kort gekookte bloemkoolroosjes.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.