Ri­sot­to met pas­ti­naak

Voordelig, Italiaans gekruid eenpansgerecht met parmaham en romige risotto.

(109)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans hoofdgerecht Voordelig, Italiaans gekruid eenpansgerecht met parmaham en romige risotto. 4 personen
3 109

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de pastinaak en peen en snijd in stukjes van 1 x 1 cm. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en de blaadjes van de takjes tijm en oregano. Snijd fijn. Houd de salie apart.
  2. Snipper de ui. Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem en voeg de ui, tijm, oregano en de helft van de rozemarijn toe en fruit 1 min. Voeg de risottorijst toe en bak 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Blus af met de wijn en roer tot deze bijna helemaal is opgenomen. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze ook is opgenomen. Voeg weer een scheut bouillon toe en ga zo door tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 25 min.
  3. Kook ondertussen de pastinaak en peen 6 min. in ruim water met zout. Giet af en voeg de laatste 4 min. van de kooktijd toe aan de risotto. Rasp de kaas. Snijd de ham in reepjes. Neem de pan van het vuur en roer de ham en de helft van de kaas erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

bereidingstip:

Voeg eventueel meer bouillon toe als de rijst nog niet beetgaar is.

Tip:

Maak een dubbele portie risotto en vul er later in de week bijvoorbeeld tomaten en gehalveerde paprika's mee. Verhit per 4 personen 1 el olie in een hapjespan en verwarm de risotto 2 min. Vul 8 uitgeholde trostomaten en 2 gehalveerde gele paprika’s met de risotto en bak ze ca. 20 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Garneer met de achtergehouden salie uit het bakje verse Italiaanse kruidenmix.

video

Ri­sot­to ma­ken

Kookles - 04:45 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 465 kcal
  • eiwit 18 g
  • koolhydraten 59 g
  • vet 15 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 955 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Risotto met pastinaak

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ri­sot­to met pas­ti­naak

1
1
  • 250 g pastinaak
  • 250 g winterpeen

Schil de pastinaak en peen en snijd in stukjes van 1 x 1 cm.

2
2
  • 10 g verse Italiaanse kruidenmix

Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en de blaadjes van de takjes tijm en oregano. Snijd fijn. Houd de salie apart.

3
3
  • 1 ui
  • 30 g boter

Snipper de ui. Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem en voeg de ui, tijm, oregano en de helft van de rozemarijn toe en fruit 1 min.

Ui snipperen

Instructievideo

00:52 min.

4
4
  • 250 g risottorijst
  • 125 ml droge witte wijn

Voeg de risottorijst toe en bak 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Blus af met de wijn en roer tot deze bijna helemaal is opgenomen.

5
5
  • 875 ml hete paddenstoelenbouillon (van tablet)

Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze ook is opgenomen. Voeg weer een scheut bouillon toe en ga zo door tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 25 min.

6
6

Kook ondertussen de pastinaak en peen 6 min. in ruim water met zout. Giet af en voeg de laatste 4 min. van de kooktijd toe aan de risotto.

7
7
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 50 g Prosciutto di Parma

Rasp de kaas. Snijd de ham in reepjes. Neem de pan van het vuur en roer de ham en de helft van de kaas erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

8
8

Verdeel de risotto over de borden. Bestrooi met de rest van de kaas en de rest van de rozemarijn.

bereidingstip:

Voeg eventueel meer bouillon toe als de rijst nog niet beetgaar is.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.