Yo­tam Ot­to­leng­hi's blau­we­kaas­taart­jes met in­ge­maak­te ro­de biet en ho­ning

Het kost even tijd om om deze bijzondere taartjes te maken. Maar we beloven: het is het wachten meer dan waard!

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 1.160 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 24 uur wachten
    • 30 min. oventijd
(26)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Het kost even tijd om om deze bijzondere taartjes te maken. Maar we beloven: het is het wachten meer dan waard! 4 personen
3 26

Ingrediënten

Keukenspullen
  • zeef
  • 4 ramequins
  • keukenmachine
  • sateprikker

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de bieten, knoflook, laurierblad, tijm, zwarte peperkorrels, fijne kristalsuiker en rodewijnazijn in een middelgrote pan met deksel en voeg 1 el zout toe. Giet het water er over en breng het aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat de bieten met de deksel op de pan in 35-40 min. gaar koken.
  2. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Haal de bieten eruit, pel ze en snijd ze in blokjes van 1 cm. Zeef de vloeistof, gooi laurier, tijm en peperkorrels weg en laat de vloeistof in de open pan op halfhoog vuur ca. 25 min. koken tot er nog ± 600 ml over is. Laat afkoelen en giet over de biet. Zet de biet voor gebruik 24 uur in de koelkast.
  3. Verhit de oven tot 200 °C. Vet de 4 ramequins in met boter en leg een cirkel van bakpapier op elke bodem.
  4. Doe de koude boter, pompoenpitten, volkoren biscuit en parmezaan met 1/2 tl zout in de keukenmachine. Mix tot het een kruimelige massa is, verdeel over de ramequins en druk stevig aan.
  5. Doe de boter voor het beslag in een kleine pan en voeg de preiringen toe. Smoor ze ca. 7 min. op halfhoog vuur en roer van tijd tot tijd tot de prei gaar is, maar zijn lichte kleur heeft behouden. Laat de prei afkoelen. Doe in een grote kom met de verse roomkaas, crème fraîche, slagroom, knoflook, bieslook, basilicum, 1/2 tl zout en versgemalen zwarte peper.
  6. Meng alles voor je de Blue Stilton en eieren toevoegt. Schep alles luchtig door elkaar en verdeel over de vormpjes.
  7. Bak de taartjes 25-30 min. in de oven tot ze gaar zijn en een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Serveer in de vormpjes, besprenkeld met wat honing en bestrooid met hazelnoten en basilicum. Je kan vlak voor het serveren de bietjes over de taartjes verdelen of ernaast in een schaaltje serveren.

Tip:

Bron: Yotam Ottolenghi's Nopi

video

Knof­look snij­den

Instructievideo - 00:57 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 1.160 kcal
  • eiwit 36 g
  • koolhydraten 50 g
  • vet 89 g
    waarvan verzadigd 50 g
  • natrium 775 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in

Yotam Ottolenghi's blauwekaastaartjes met ingemaakte rode biet en honing

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Yo­tam Ot­to­leng­hi's blau­we­kaas­taart­jes met in­ge­maak­te ro­de biet en ho­ning

1
1
  • 3 rauwe bieten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 10 takjes tijm
  • ½ tl zwarte-peperkorrels
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 500 ml rodewijnazijn
  • 1 el zout

Doe de bieten, knoflook, laurierblad, tijm, zwarte peperkorrels, fijne kristalsuiker en rodewijnazijn in een middelgrote pan met deksel en voeg het zout toe.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

2
2
  • 800 ml kraanwater

Giet het water erover en breng het aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat de bieten met de deksel op de pan in 35-40 min. gaar koken.

3
3

Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

4
4

Haal de bieten eruit, pel ze en snijd ze in blokjes van 1 cm.

5
5

Zeef de vloeistof, gooi laurier, tijm en peperkorrels weg en laat de vloeistof in de open pan op halfhoog vuur ca. 25 min. koken tot er nog ± 600 ml over is.

6
6

Laat afkoelen en giet over de biet. Zet de biet voor gebruik 24 uur in de koelkast.

7
7

Verhit de oven tot 200 °C. Vet de 4 ramequins in met boter en leg een cirkel van bakpapier op elke bodem.

8
8
  • 40 g koude boter
  • 50 g pompoenpitten
  • 5 volkoren biscuits
  • ½ tl zout
  • 40 g geraspte Parmezaanse kaas

Doe de koude boter, pompoenpitten, volkoren biscuit en parmezaan met zout in de keukenmachine.

9
9

Mix tot het een kruimelige massa is, verdeel over de ramequins en druk stevig aan.

10
10
  • 20 g boter
  • 1 prei

Doe de boter voor het beslag in een kleine pan en voeg de preiringen toe.

Prei wassen

Instructievideo

00:29 min.

11
11

Smoor ze ca. 7 min. op halfhoog vuur en roer van tijd tot tijd tot de prei gaar is, maar zijn lichte kleur heeft behouden.

12
12
  • 360 g verse roomkaas
  • 170 g crème fraîche
  • 80 ml slagroom
  • 2 tenen knoflook
  • 20 g bieslook
  • 1 el basilicum
  • ½ tl zout

Laat de prei afkoelen. Doe in kom met de verse roomkaas, crème fraîche, slagroom, knoflook, bieslook, basilicum, zout en versgemalen zwarte peper.

13
13
  • 100 g Blue Stilton
  • 4 eieren

Meng alles voor je de Blue Stilton en eieren toevoegt. Schep alles luchtig door elkaar en verdeel over de vormpjes.

14
14

Bak de taartjes 25-30 min. in de oven tot ze gaar zijn en een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt.

15
15
  • 40 g vloeibare honing
  • 30 g hazelnoten
  • 15 g basilicum

Serveer in de vormpjes, besprenkeld met wat honing en bestrooid met hazelnoten en basilicum. Je kan vlak voor het serveren de bietjes over de taartjes verdelen of ernaast in een schaaltje serveren.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.