Pom­poen-si­naas­ap­pel­ca­ke

Kruidig en zoet tegelijk: deze cake smaakt op gure herfstdagen als de beste dankzij pompoen, speculaaskruiden en sinaasappel.

  • gebak
  • 4 personen
  • 265 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 45 min. oventijd
(92)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Kruidig en zoet tegelijk: deze cake smaakt op gure herfstdagen als de beste dankzij pompoen, speculaaskruiden en sinaasappel. 4 personen
3 92

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • cakevorm (30 cm)
  • satéprikkers

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Kook de pompoen in 8 min. gaar. Giet af en laat afkoelen op een bord. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
  2. Meng de boter, kruidenmix, het sinaasappelrasp, zout, de helft van de gekookte pompoen en 100 g suiker in de keukenmachine of met de handmixer. Voeg een voor een de eieren en crème fraîche toe. Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en mix tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen erdoor.
  3. Vet de cakevorm in en bestuif de binnenkant met bloem. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Controleer na 40 min. op gaarheid. Steek de satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
  4. Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. Verhit het sinaasappelsap en de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur en laat in 3 min. inkoken tot siroop.
  5. Haal de cake uit de vorm en prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant. Schenk de siroop erover en serveer.

variatietip:

Je kunt de koek & speculaaskruiden ook vervangen door 1 tl gemalen kaneel.

video

Pom­poen schil­len en snij­den

Instructievideo - 01:05 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 265 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 37 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 7 g
  • natrium 270 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Pompoen-sinaasappelcake

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Pom­poen-si­naas­ap­pel­ca­ke

1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
  • 500 g pompoen

Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm.

3
  • 1 sinaasappel

Kook de pompoen in 8 min. gaar. Giet af en laat afkoelen op een bord. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.

4
  • 100 g boter
  • 1 tl kruidenmix koek en speculaas
  • 1 mespunt zout
  • 100 g kristalsuiker

Meng de boter, kruidenmix, het sinaasappelrasp, zout, de helft van de gekookte pompoen en de suiker in de keukenmachine of met de handmixer.

5
  • 2 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder

Voeg een voor een de eieren en crème fraîche toe. Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en mix tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen erdoor.

6
  • 2 g zelfrijzend bakmeel

Vet de cakevorm in en bestuif de binnenkant met bloem. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar.

7

Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Controleer na 40 min. op gaarheid. Steek de satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

8
  • 100 g kristalsuiker

Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. Verhit het sinaasappelsap en de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur en laat in 3 min. inkoken tot siroop.

9

Haal de cake uit de vorm en prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant. Schenk de siroop erover en serveer. Lekker!

variatietip:

Je kunt de koek & speculaaskruiden ook vervangen door 1 tl gemalen kaneel.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.