Ge­vul­de spe­cu­laas

Een recept dat nooit gaat vervelen. Ook leuk om samen met de kinderen te maken!

  • gebak
  • 8 stuks
  • 505 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 30 min. wachten
    • 45 min. oventijd
(281)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Een recept dat nooit gaat vervelen. Ook leuk om samen met de kinderen te maken! 8 stuks
3 281

Ingrediënten

Keukenspullen
  • deegroller

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden en eventueel een mespunt zout boven een kom. Wrijf met de bolle kant van een lepel eventuele klontjes meel of basterdsuiker door de zeef. Leg de boter in het bakmeel en snijd met twee messen in piepkleine stukjes. Voeg de melk toe. Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg tot een soepele bal. Verpak de bal in vershoudfolie en leg 30 min. in de koelkast.
  2. Klop de eieren met het water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk de helft van het losgeklopte ei erbij. Prak het ei met een vork door de amandelspijs, zodat het smeuïg wordt. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  3. Bestrooi het werkblad en de deegroller met wat bloem. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg 1 lap op de bakplaat. Smeer het amandelspijs erover met natgemaakte handen of een pannenkoekmes en laat rondom een randje deeg vrij. Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.
  4. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de halve amandelen in het deeg als versiering. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 min. gaar. De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden. Haal de plaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.

Tip:

U kunt dit gerecht 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar in een luchtdichte trommel.

Tip:

U kunt ook een ronde of vierkante bakvorm gebruiken. Druk de helft van het deeg uit in de ingevette bakvorm. Smeer de amandelspijs op het deeg. Rol de rest van het deeg uit in de juiste vorm en leg de deegplak op de amandelspijs. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en druk er wat amandelen in. Bak de gevulde-speculaastaart in 40-45 min. af. Op de bakplaat kunt u de speculaas elke vorm geven die u wilt. Maak er bijvoorbeeld een banketstaaf of sinterklaasstaf van, of een paar gevulde speculaaskoeken.

video

Aman­del­spijs ma­ken

Instructievideo - 01:03 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 505 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 53 g
  • vet 28 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 175 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Gevulde speculaas

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­vul­de spe­cu­laas

1
1
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 el kruidenmix koek en speculaas

Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden en eventueel een mespunt zout boven een kom.

2
2

Wrijf met de bolle kant van een lepel eventuele klontjes meel of basterdsuiker door de zeef.

3
3
  • 150 g roomboter
  • 2 el melk

Leg de boter in het bakmeel en snijd met twee messen in piepkleine stukjes. Voeg de melk toe.

4
4

Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg tot een soepele bal.

5
5
  • 1 el water

Verpak de bal in vershoudfolie en leg 30 min. in de koelkast. Klop de eieren met het water los in een kom.

6
6
  • 300 g amandelspijs
  • 2 eieren

Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk de helft van het losgeklopte ei erbij.

7
7

Prak het ei met een vork door de amandelspijs, zodat het smeuïg wordt.

8
8

Verwarm de oven voor op 175 °C.

9
9
  • 4 g bloem

Bestrooi het werkblad en de deegroller met wat bloem. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken.

10
10

Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

11
11

Leg 1 lap op de bakplaat. Smeer het amandelspijs erover met natgemaakte handen of een pannenkoekmes en laat rondom een randje deeg vrij.

12
12

Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei.

13
13
  • 55 g garneeramandelen

Druk de halve amandelen in het deeg als versiering. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 min. gaar.

14
14

De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden. Haal de plaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.