Pom­poen­ca­ke

De zoete smaak van pompoen past perfect in deze cake.

  • gebak
  • 10 personen
  • 540 kcal voedingswaarden
    • 40 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 1 uur oventijd
(51)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
gebak De zoete smaak van pompoen past perfect in deze cake. 10 personen
3 51

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer
  • cakevorm (1.5 liter)
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Kook de pompoenstukjes met 2/3 van het water op laag vuur in 15 min. gaar. Pureer de pompoen met de staafmixer tot een gladde puree en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Vet de cakevorm in met boter, bekleed met bakpapier en bestrijk opnieuw met boter. Mix met een mixer de basterdsuiker met 175 g boter licht en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Mix op de laagste stand de afgekoelde pompoenpuree erdoor. Zeef het bakmeel en de specerijen boven de kom en spatel het er zo luchtig mogelijk door. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hem in het midden van de cake, komt de prikker er schoon en droog uit dan is de cake gaar. Laat in 2 uur afkoelen op een rooster. Leg een stuk bakpapier klaar.
  3. Verwarm de kristalsuiker met de rest van het water in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Laat de suikerkristallen oplossen en zet dan het vuur hoog tot de suiker diepbruin kleurt. Neem direct van het vuur en doe de pecannoten erbij. Schep om en stort de karamel op het bakpapier en laat 15 min. afkoelen. Hak de pecan-karamel met een mes in grove stukken. Klop de rest van de boter met de roomkaas en poedersuiker in 4 min. luchtig. Bestrijk de bovenkant van de cake ermee en bestrooi met de pecan-karamel.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 540 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 56 g
  • vet 32 g
    waarvan verzadigd 18 g
  • natrium 150 mg
  • vezels 1 g
Tags

Pompoencake

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Pom­poen­ca­ke

1
1
  • 400 g pompoenstukjes
  • 4 el kraanwater

Kook de pompoenstukjes met het water op laag vuur in 15 min. gaar.

2
2

Pureer de pompoen met de staafmixer tot een gladde puree en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

3
3

Verwarm de oven voor op 170 °C.

4
4
  • 4 g boter

Vet de cakevorm in met boter, bekleed met bakpapier en bestrijk opnieuw met boter.

5
5
  • 175 g bruine basterdsuiker
  • 175 g boter
  • 3 eieren

Mix met een mixer de basterdsuiker met de boter licht en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe.

6
6

Mix op de laagste stand de afgekoelde pompoenpuree erdoor.

7
7
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 el gemalen kaneel
  • 1 el gemalen kardemom
  • 1 el gemberpoeder (djahé)

Zeef het bakmeel en de specerijen boven de kom en spatel het er zo luchtig mogelijk door.

8
8

Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.

9
9

Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hem in het midden van de cake, komt de prikker er schoon en droog uit dan is de cake gaar.

10
10

Laat in 2 uur afkoelen op een rooster. Leg een stuk bakpapier klaar.

11
11
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 el kraanwater

Verwarm de kristalsuiker met het water in een steelpan met dikke bodem op laag vuur.

12
12

Laat de suikerkristallen oplossen en zet dan het vuur hoog tot de suiker diepbruin kleurt.

13
13
  • 70 g pecannoten

Neem direct van het vuur en doe de pecannoten erbij. Schep om en stort de karamel op het bakpapier en laat 15 min. afkoelen.

14
14

Hak de pecan-karamel met een mes in grove stukken.

15
15
  • 100 g boter
  • 100 g MonChou
  • 75 g poedersuiker

Klop de boter met de roomkaas en poedersuiker in 4 min. luchtig.

16
16

Bestrijk de bovenkant van de cake ermee en bestrooi met de pecan-karamel.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.